Mazurek przekładany

Przepis
Z podanych składników zagnieść ciasto i rozwałkować na cienki placek wielkości dużej blachy. Blachę wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką, przełożyć placek i upiec w średnio gorącym piekarniku, po wystygnięciu przekroić ciasto na dwa płaty. Ugotować grysik na mleku, dobrze ostudzić. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch i dalej ucierając dodawać powoli po łyżce grysiku, a na koniec alkohol. Trzecią część masy odłożyć do posmarowania wierzchu mazurka, a resztą przełożyć placki. Udekorować bakaliami lub owocami z konfitur. Mazurek należy zrobić przynajmniej dzień przed podaniem. Z tej ilości ciasta można upiec dwa mniejsze mazurki.
Przepis pochodzi ze strony doradcasmaku.pl. Fot. ilustracyjne canva.com
Składniki
Ciasto:
- 40 dag mąki
- 15 dag cukru
- 7 dag miodu
- 5 dag masła
- 2 jajka
- łyżeczka sody
Masa:
- 3 szklanki mleka
- 4 czubate łyżki grysiku
- kostka masła
- szklanka cukru pudru
- cukier waniliowy
- kieliszek rumu lub żubrówki.
Do dekoracji bakalie lub owoce z konfitur.