Mazurek teściowej

Przepis

Ciasto

Zarobić kruche ciasto: utrzeć żółtka z cukrem i masłem, dodać mąkę, wyrobić mikserem. Przygotowane ciasto rozłożyć na dwie jednakowej wielkości blachy i upiec dwa placki w temp. 180 stopni, ok. 20-25 minut; pieczenie góra-dół.

Masa:

Połowę mleka zagotować. Do pozostałego dodać żółtka, cukier i mąkę – ugotować budyń. Przestudzić. Masę budyniową utrzeć z masłem i olejkiem. Przełożyć między plackami. Na wierzch polać lukrem i posypać wiórkami kokosowymi.

Autorem przepisu jest Koło Gospodyń Wiejskich „Piękni i młodzi” z Pecnej.

fot. ilustracyjne canva.com

Składniki

Ciasto:

  • 1 kostka masła 25o g
  • 1 szklanka cukru
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie małego proszku do pieczenia
  • 40 gad mąki pszennej

Masa:

  • 7 żółtek
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 litra mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła 250 g
  • 1 olejek rumowy

Do dekoracji:

  • wiórki kokosowe
  • cukier puder do lukru