Mazurek teściowej
Przepis
Ciasto
Zarobić kruche ciasto: utrzeć żółtka z cukrem i masłem, dodać mąkę, wyrobić mikserem. Przygotowane ciasto rozłożyć na dwie jednakowej wielkości blachy i upiec dwa placki w temp. 180 stopni, ok. 20-25 minut; pieczenie góra-dół.
Masa:
Połowę mleka zagotować. Do pozostałego dodać żółtka, cukier i mąkę – ugotować budyń. Przestudzić. Masę budyniową utrzeć z masłem i olejkiem. Przełożyć między plackami. Na wierzch polać lukrem i posypać wiórkami kokosowymi.
Autorem przepisu jest Koło Gospodyń Wiejskich „Piękni i młodzi” z Pecnej.
fot. ilustracyjne canva.com
Składniki
Ciasto:
- 1 kostka masła 25o g
- 1 szklanka cukru
- 3 żółtka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie małego proszku do pieczenia
- 40 gad mąki pszennej
Masa:
- 7 żółtek
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1/2 litra mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła 250 g
- 1 olejek rumowy
Do dekoracji:
- wiórki kokosowe
- cukier puder do lukru