Mazurek Wielkanocny

Przepis

Ciasto – wszystkie składniki zagnieść. Odłożyć trochę ciasta do wykończenia brzegów mazurka. Pozostałe ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować. Nadać dowolny kształt.

Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Z odłożonego ciasta uformować cienkie wałeczki i ułożyć wzdłuż brzegów. Piec pojedynczo w piekarniku w temp. 180 stopni przez ok. 30-40 minut. Wystudzić po upieczeniu.

Masa – cukier puder wraz z mlekiem w proszku wymieszać w misce. Wodę, masło i margarynę rozpuścić w garnku (bez gotowania). Przelać do suchych składników i wymieszać do jednolitej konsystencji. Na końcu dodać kakao i wymieszać. Wylać od razu na mazurka.

Udekorować suszonymi owocami, orzechami oraz migdałami.

Smacznego!

Autor przepisu: Koło Gospodyń Wiejskich w Trzeku

Składniki

Ciasto:

3/4 kostki margaryny

3 szkl. mąki tortowej

1/2 szkl. cukru kryształ

4 żółtka od wiejskich kurek

3 łyżki śmietany kwaśnej 18%

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa:

1 i 1/2  szkl. cukru pudru

1 i 1/2 szkl. mleka w proszku

8 łyżek wody

1/2 kostki masła

1/2 kostki margaryny

1 płaska łyżeczka kakao

 

Na wierzch:

Suszone owoce (żurawina, morele)

Orzechy nerkowca

Migdały