Mazurek Wielkanocny

Przepis
Ciasto – wszystkie składniki zagnieść. Odłożyć trochę ciasta do wykończenia brzegów mazurka. Pozostałe ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować. Nadać dowolny kształt.
Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Z odłożonego ciasta uformować cienkie wałeczki i ułożyć wzdłuż brzegów. Piec pojedynczo w piekarniku w temp. 180 stopni przez ok. 30-40 minut. Wystudzić po upieczeniu.
Masa – cukier puder wraz z mlekiem w proszku wymieszać w misce. Wodę, masło i margarynę rozpuścić w garnku (bez gotowania). Przelać do suchych składników i wymieszać do jednolitej konsystencji. Na końcu dodać kakao i wymieszać. Wylać od razu na mazurka.
Udekorować suszonymi owocami, orzechami oraz migdałami.
Smacznego!
Autor przepisu: Koło Gospodyń Wiejskich w Trzeku
Składniki
Ciasto:
3/4 kostki margaryny
3 szkl. mąki tortowej
1/2 szkl. cukru kryształ
4 żółtka od wiejskich kurek
3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
1 i 1/2 szkl. cukru pudru
1 i 1/2 szkl. mleka w proszku
8 łyżek wody
1/2 kostki masła
1/2 kostki margaryny
1 płaska łyżeczka kakao
Na wierzch:
Suszone owoce (żurawina, morele)
Orzechy nerkowca
Migdały