Mazurek wielkanocny (Wariacje na temat mazurka II)

Przepis

Składniki na kruche ciasto zagniatamy szybko, tylko do ich połączenia. Najlepiej robić to w mikserze Przed pieczeniem mrozimy gotowe korpusy nawet przez całą noc przed pieczeniem. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika od razu po wyjęciu z zamrażarki. Ciasto najlepiej rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub między dwoma silikonowymi matami, na grubość ok 3-4 mm. Dzięki temu wałek nie będzie przyklejać się do ciasta. Wykrawaj dowolne kształty odstaw do schłodzenia. Matę lub papier umieść na płaskiej blaszce do pieczenia i piecz w temperaturze 170°C około 18-20 minut do zarumienienia się ciasta.
Czekoladę zalać śmietanką i rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać pokrojone drobno orzechy laskowe. Wylać na przygotowane upieczone wcześniej kruche ciasto

Masę krówkową lekko rozrzedzić przy pomocy niewielkiej ilości mleka, rozsmarować na ganachu czekoladowym.

Wiśnie podgotuj razem z cukrem – w trakcie puszczą one jeszcze więcej soku – ja gotowałam około godzinę. Dodaj sok wyciśnięty z cytryny i zamieszaj (0,5 cytryny). Mąkę zmieszaj z zimną wodą i dodaj do gotujących się wiśni, energicznie wymieszaj – powinien powstać kisiel. Wyłożyć jako kolejną warstwę na masę krówkową.

W rondelku podgrzać kremówkę( nie gotować), zestawić z ognia dodać połamaną czekoladę mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji, następnie zblendować blenderem co spowoduje iż krem będzie bardziej stabilny. Przykryć folią spożywczą w kontakcie i schładzać najlepiej całą noc. Następnego dnia wmiksować w masę czekoladową serek mascarpone.
Powstałą masę za pomocą worka cukierniczego wyłożyć na nasze ciastka i dowolnie udekorować.

Autorką przepisu jest Magdalena Szymańska z KGW „Piękni i Młodzi” w Pecnej, uczestniczka regionalnego konkursu kulinarnego „Na Wielkanocnym Stole 2025” organizowanego przez Instytut Skrzynki. Laureatka III miejsca w kategorii Wypieki wielkanocne.

Składniki

Kruche ciasto  

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 30 g mąki migdałowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1 jajko

Ganache czekoladowy

  • 2250g gorzkiej czekolady
  • 115 g kremówki 36 % tłuszczu
  • Drobno posiekane orzechy laskowe

Masa krówkowa gostyńska + odrobina mleka

Frużelina wiśniowa

  • 0,5 kg wiśni drylowanych
  • 0,5 cytryny
  • 150g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 25 ml wody

Krem czekoladowy

  • 115 g śmietany kremówki 30% tłuszczu
  • 60 g mlecznej czekolady
  • 40 g serka mascarpone