Mazurek wielkanocny (Wariacje na temat mazurka II)

Przepis
Składniki na kruche ciasto zagniatamy szybko, tylko do ich połączenia. Najlepiej robić to w mikserze Przed pieczeniem mrozimy gotowe korpusy nawet przez całą noc przed pieczeniem. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika od razu po wyjęciu z zamrażarki. Ciasto najlepiej rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub między dwoma silikonowymi matami, na grubość ok 3-4 mm. Dzięki temu wałek nie będzie przyklejać się do ciasta. Wykrawaj dowolne kształty odstaw do schłodzenia. Matę lub papier umieść na płaskiej blaszce do pieczenia i piecz w temperaturze 170°C około 18-20 minut do zarumienienia się ciasta.
Czekoladę zalać śmietanką i rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać pokrojone drobno orzechy laskowe. Wylać na przygotowane upieczone wcześniej kruche ciasto
Masę krówkową lekko rozrzedzić przy pomocy niewielkiej ilości mleka, rozsmarować na ganachu czekoladowym.
Wiśnie podgotuj razem z cukrem – w trakcie puszczą one jeszcze więcej soku – ja gotowałam około godzinę. Dodaj sok wyciśnięty z cytryny i zamieszaj (0,5 cytryny). Mąkę zmieszaj z zimną wodą i dodaj do gotujących się wiśni, energicznie wymieszaj – powinien powstać kisiel. Wyłożyć jako kolejną warstwę na masę krówkową.
W rondelku podgrzać kremówkę( nie gotować), zestawić z ognia dodać połamaną czekoladę mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji, następnie zblendować blenderem co spowoduje iż krem będzie bardziej stabilny. Przykryć folią spożywczą w kontakcie i schładzać najlepiej całą noc. Następnego dnia wmiksować w masę czekoladową serek mascarpone.
Powstałą masę za pomocą worka cukierniczego wyłożyć na nasze ciastka i dowolnie udekorować.
Autorką przepisu jest Magdalena Szymańska z KGW „Piękni i Młodzi” w Pecnej, uczestniczka regionalnego konkursu kulinarnego „Na Wielkanocnym Stole 2025” organizowanego przez Instytut Skrzynki. Laureatka III miejsca w kategorii Wypieki wielkanocne.
Składniki
Kruche ciasto
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
- 30 g mąki migdałowej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 1 jajko
Ganache czekoladowy
- 2250g gorzkiej czekolady
- 115 g kremówki 36 % tłuszczu
- Drobno posiekane orzechy laskowe
Masa krówkowa gostyńska + odrobina mleka
Frużelina wiśniowa
- 0,5 kg wiśni drylowanych
- 0,5 cytryny
- 150g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 25 ml wody
Krem czekoladowy
- 115 g śmietany kremówki 30% tłuszczu
- 60 g mlecznej czekolady
- 40 g serka mascarpone