Mazurek wielkanocny

Przepis
Ciasto kruche: do miski wsypujemy cukier, dodajemy margarynę i ugniatamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do margaryny z cukrem. Wszystko razem zgniatamy na jednolitą masę. Powstałe ciasto dzielimy na 12 równych części, formujemy kulki, i wałkujemy je na równe prostokąty. Powstałe prostokąty przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 160 (góra) i 190 dół przez około 15 min. Spody wystawiamy do wystygnięcia.
Spody smarujemy podgrzanym wcześniej kajmakiem i dekorujemy wg uznania.
Autor: Hanna Piskorska (Cukiernia Piskorska)
Składniki
Składniki na 12 szt.
Ciasto Kruche:
700 g mąki
500 g margaryny
250 g cukru
50 g jaja
10 g proszek do pieczenia