Mazurek wielkanocny

Przepis

Ciasto kruche: do miski wsypujemy cukier, dodajemy margarynę i ugniatamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do margaryny z cukrem. Wszystko razem zgniatamy na jednolitą masę. Powstałe ciasto dzielimy na 12 równych części, formujemy kulki, i wałkujemy je na równe prostokąty. Powstałe prostokąty przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 160 (góra) i 190 dół przez około 15 min. Spody wystawiamy do wystygnięcia.

Spody smarujemy podgrzanym wcześniej kajmakiem i dekorujemy wg uznania.

Autor: Hanna Piskorska (Cukiernia Piskorska)

Składniki

Składniki na 12 szt.

Ciasto Kruche:

700 g mąki

500 g margaryny

250 g cukru

50 g jaja

10 g proszek do pieczenia