Mazurek

Przepis

Tradycyjny mazurek

Margarynę mieszamy z mąką, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i jednym jajkiem. Powstałe w ten sposób ciasto owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na dwie godziny. Bakalie zaparzamy, osuszamy i kroimy na mniejsze. Pozostałe trzy jajka ubijamy mikserem, dodając miód, płatki kukurydziane oraz bakalie. Wszystko mieszamy. Ciasto wałkujemy na cienki placek. Na wierzch kładziemy masę bakaliową i ją lekko dociskamy. Wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na około pół godziny.


Przepis pochodzi z gazetki:
Kącik kuchni spółdzielczej „Rolnik” Pobiedziska
Składniki

250 g mąki

pół kostki margaryny do pieczenia

5 łyżek cukru pudru

1 łyżeczka cukru waniliowego

4 jajka

2 szklanki bakalii

1 łyżka płatków kukurydzianych

1 łyżka miodu