Mazurek

Przepis
Tradycyjny mazurek
Margarynę mieszamy z mąką, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i jednym jajkiem. Powstałe w ten sposób ciasto owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na dwie godziny. Bakalie zaparzamy, osuszamy i kroimy na mniejsze. Pozostałe trzy jajka ubijamy mikserem, dodając miód, płatki kukurydziane oraz bakalie. Wszystko mieszamy. Ciasto wałkujemy na cienki placek. Na wierzch kładziemy masę bakaliową i ją lekko dociskamy. Wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na około pół godziny.
Przepis pochodzi z gazetki:
Kącik kuchni spółdzielczej „Rolnik” Pobiedziska
Składniki
250 g mąki
pół kostki margaryny do pieczenia
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
4 jajka
2 szklanki bakalii
1 łyżka płatków kukurydzianych
1 łyżka miodu