Mięciutkie pierniczki bez cukru
Przepis
Najpierw zalewamy suszone owoce, czyli daktyle oraz morele wrzątkiem i odstawiamy na około 10 minut. Wlewamy tyle wody, aby sięgała do poziomu owoców. W tym czasie w dużej misce mieszamy ze sobą suche składniki, czyli: mąkę, przyprawę do piernika, kakao oraz sodę oczyszczoną. Następnie dodajemy żółtko oraz olej kokosowy i jogurt grecki. Namoczone, suszone owoce dokładnie blendujemy na gładki mus. Dodajemy go do pozostałych składników i wyrabiamy ciasto. Zagniecione ciasto możemy podsypać mąką i rozwałkować na grubość około 5mm. Wykrawamy kształtne pierniczki i wykładamy je na blaszkę z papierem do pieczenia. Następnie smarujemy białkiem jaja za pomocą pędzelka. Tak przygotowane pierniczki pieczemy w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół przez około 10-15 minut.
Autorką przepisu oraz zdjęć jest p. Natalia Dolata z Mosiny, uczestniczka konkursu na Świąteczne Przepisy Kulinarne (2022), organizowanego przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”
Składniki
(na 2 blaszki):
250g mąki orkiszowej jasnej
6 suszonych daktyli bez pestek, niesiarkowanych
6 suszonych moreli
1,5 łyżki przyprawy do piernika bez cukru
1 jajko (żółtko do ciasta, a białko do posmarowania pierniczków)
2 czubate łyżki masła lub oleju kokosowego
2 czubate łyżki jogurtu greckiego
łyżka naturalnego kakao
łyżeczka sody oczyszczonej