Miodownik-królewiec – piernik miodowy

Przepis

Przygotować ciasto miodowe. Miód i mleko przełożyć do garnuszka, podgrzać mieszając, aż miód się rozpuści. Pozostawić do wystygnięcia. Mąkę wymieszać z sodą. Dodać masło i całość posiekać nożem. Dodać cukier puder i jajka. Dodać mleko z miodem i zagnieść ciasto (można również włożyć do miski: mąkę, pokrojone na kawałki masło, cukier puder, jajka, sodę i ostudzony miód z mlekiem i zagnieść ciasto robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta).

Ciasto podzielić na 3 równe części.

Dno formy o wymiarach ok. 35×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić jedną częścią ciasta (ciasto jest dość klejące, ręce obsypać mąką). Piec w nagrzanym piekarniku ok. 12-15 min, aż ciasto się zrumieni, w temperaturze 180 st. C. (grzałka góra-dół). Pozostawić do wystygnięcia.

W ten sam sposób upiec drugi placek. Pozostawić do ostygnięcia.

Trzecią część ciasta wykleić w formie i odstawić na bok. (Jeszcze nie pieczemy!)

Przygotować masę orzechową. Masło roztopić z miodem i cukrem. Dodać posiekane orzechy i smażyć na małej mocy palnika ok. 5 minut. Gorącą masę wyłożyć na trzecie, surowe ciasto. Całość piec w nagrzanym piekarniku ok. 12-15 minut w temperaturze 180 st. C. (grzałka góra-dół). Pozostawić do ostygnięcia.

Przygotować masę budyniową. Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu tylko w 400 ml mleka z dodatkiem 100 g cukru. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu (w ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na jasną kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń.

Do formy przełożyć pierwszy placek (bez orzechów). Rozsmarować połowę powideł, a na powidłach połowę masy budyniowej. Przykryć drugim plackiem (bez orzechów) i ponownie posmarować drugą połową powideł i masy. Przykrzyć plackiem z orzechami.

Przepis autorstwa Elżbiety Dziurki z Karczmy Pod Dębami

Składniki

Ciasto miodowe

500 g mąki pszennej

200 g masła (lub margaryny)

200 g cukru pudru

2 jajka (rozmiar M)

2 łyżki miodu

2 łyżki mleka

1 łyżka sody oczyszczonej

Masa orzechowa

200 g posiekanych orzechów włoskich

100 g cukru

120 g masła (lub argaryny)

2 łyżki miodu

Masa budyniowa

1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (ok. 37-40 g)

250 g masła

100 g cukru

400 ml mleka