Miodowy rabarbar na domowej chałce z miodową kruszonką

Przepis

Do lekko ciepłego mleka dodajemy drożdże i łyżeczkę cukru. Mieszamy całość tak, aby drożdże się rozpuściły i odstawiamy na chwilkę do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę.  Dodajemy w kolejności: rozczyn z drożdży, letnie roztopione masło, 2 jajka plus 2 żółtka, cukier, cukier z wanilią i sól. Całość zagniatamy na gładką masę do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni. Delikatnie na końcu podsypujemy mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 min. Po tym czasie dzielimy ciasto na 3 części i rolujemy wałeczek i pleciemy warkocz na końcach sklejając. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia pod ściereczką na ok 15 min.  Całość posypujemy kruszonką. Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy ze sobą w taki sposób, aby masło wchłonęło mąkę. Rozcieramy wszystko delikatnie w palcach. Następnie wkładamy gotową chałkę do rozgrzanego 180 stopni piekarnika do zarumienienia

Rabarbar – roztapiamy masło na patelni , dodajemy miód i po rozpuszczeniu dodajemy rabarbar i dusimy do momentu tuż przed rozpadnięciem . Podajemy na chałce.

Autorką przepisu jest p. Katarzyna Skrzypczak z KGW w Skrzynkach (gm. Kórnik), laureatka II miejsca w konkursie „Palce lizać – przekąski z miodem” organizowanego w 2024 roku przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.

Składniki

Rabarbar, miód akacjowy, masło,  Pyłek pszczeli

Chałka:

2 jajka, 2 żółtka, pół kostki masła, 5 łyżek cukru, łyżeczka cukru z wanilią, 40 g drożdży, szklanka mleka, pół kg mąki, łyżeczka soli. Kruszonka – 100 g maki, pół kostki masła, 3 łyżki miodu akacjowego.