Modre gołąbki wigilijne

Przepis

W dużym garnku zagotować wodę z solą. Włożyć główkę kapusty czerwonej bez głąba. Kiedy kolejne liście z wierzchu zmiękną, ściągnąć je delikatnie i wykroić zgrubienia.

Kasze bulgur ugotować w proporcji 1:3 (dodać łyżeczkę soli i połowę masła, po zagotowaniu gotować na minimalnym ogniu 15 minut, a następnie pozostawić pod przykryciem na kolejne 20 minut).

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na pozostałym maśle, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać trochę bulionu, dodać ugotowane wcześniej i pokrojone niezbyt drobno grzyby leśne, sól i pieprz do smaku. Dusić kilka minut.

Połączyć kaszę z grzybami i startą mozzarellą. Na środek każdego liścia kapusty nałożyć około 1-2 łyżek farszu. Zawinąć boki liści, a następnie dół i górę. Gołąbki zwinąć najciaśniej jak się da. Garnek wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty. Ułożyć na nich gołąbki. Zalać bulionem warzywnym i gotować pod przykryciem, na wolnym ogniu 60-90 minut, aż liście kapusty będą miękkie. Przed podaniem można je podpiec w piekarniku. Podawać polane sosem grzybowym.

 

Sos grzybowy

Grzyby podsmażyć na maśle z posiekaną drobno cebulą, dodać śmietankę i gotować do momentu zredukowania sosu, przyprawić do smaku.

 

Przepis autorstwa Agnieszki Lesiewicz z Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim

Składniki

Składniki na 7 porcji

kapusta czerwona – 1 szt.

 

Farsz:

kasza bulgur – 0.3 kg

grzyby świeże: borowiki i podgrzybki 0,3 kg

cebula – 2 średnie

masło – 0,1 kg

ser mozzarella 0,1 kg

czosnek – 1 duży ząbek

bulion warzywny – 1 l

sól, pieprz do smaku

 

Sos grzybowy:

śmietanka 12% – 1 l

masło – 3 łyżki

cebula – 1 duża

zielona pietruszka

sól, pieprz do smak