Modre gołąbki wigilijne

Przepis
W dużym garnku zagotować wodę z solą. Włożyć główkę kapusty czerwonej bez głąba. Kiedy kolejne liście z wierzchu zmiękną, ściągnąć je delikatnie i wykroić zgrubienia.
Kasze bulgur ugotować w proporcji 1:3 (dodać łyżeczkę soli i połowę masła, po zagotowaniu gotować na minimalnym ogniu 15 minut, a następnie pozostawić pod przykryciem na kolejne 20 minut).
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na pozostałym maśle, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać trochę bulionu, dodać ugotowane wcześniej i pokrojone niezbyt drobno grzyby leśne, sól i pieprz do smaku. Dusić kilka minut.
Połączyć kaszę z grzybami i startą mozzarellą. Na środek każdego liścia kapusty nałożyć około 1-2 łyżek farszu. Zawinąć boki liści, a następnie dół i górę. Gołąbki zwinąć najciaśniej jak się da. Garnek wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty. Ułożyć na nich gołąbki. Zalać bulionem warzywnym i gotować pod przykryciem, na wolnym ogniu 60-90 minut, aż liście kapusty będą miękkie. Przed podaniem można je podpiec w piekarniku. Podawać polane sosem grzybowym.
Sos grzybowy
Grzyby podsmażyć na maśle z posiekaną drobno cebulą, dodać śmietankę i gotować do momentu zredukowania sosu, przyprawić do smaku.
Przepis autorstwa Agnieszki Lesiewicz z Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim
Składniki
Składniki na 7 porcji
kapusta czerwona – 1 szt.
Farsz:
kasza bulgur – 0.3 kg
grzyby świeże: borowiki i podgrzybki 0,3 kg
cebula – 2 średnie
masło – 0,1 kg
ser mozzarella 0,1 kg
czosnek – 1 duży ząbek
bulion warzywny – 1 l
sól, pieprz do smaku
Sos grzybowy:
śmietanka 12% – 1 l
masło – 3 łyżki
cebula – 1 duża
zielona pietruszka
sól, pieprz do smak