Mus miodowy

Przepis

Wykonanie kruchego ciastka: masło umieścić w misie miksera z cukrem i miodem. Zmiksować do jasnej masy. Dodać sól i przesianą mąkę pszenną. Krótko wyrobić ciasto, żeby nie wytrącił się gluten.

Następnie przełożyć na arkusz papieru do pieczenia, przykryć drugim arkuszem i rozwałkować na grubość około 2-3 mm. Tak przygotowane blaty schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Nastpnie wyjąć, wyciąć odpowiedniej wielkości ciastka, na które nałożymy zmrożone musy. Pieczemy ciastka w piekarniku w 180 stopniach do złotego koloru. Wystudzić na kratce.

Wykonanie malinowej wkładki: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Maliny podgrzać z cukrem. Dodać żelatynę namoczoną i wymieszać. Przecisnąć przez sitko. Przelać do małych foremek. Zmrozić.

Wykonanie musu miodowego: żelatynę namoczyć w wodzie. Następnie podgrzać i rozpuścić. Kremówkę ubić. Mascarpone zmiksować z miodem i dodać ubitą kremówkę delikatnie mieszając łopatką. Mus przełożyć do rękawa i wycisnąć krem do foremek silikonowych. W każda foremkę włożyć także przygotowaną wcześniej malinową żelkę.

Mus wyrównać i zmrozić przez noc. Następnie wyjąć z foremek, oblać polewą lub inną dowolną polewą. Ułożyć na kruchym ciastku, udekorować kwiatami i posypać pyłkiem pszczelim.

Autorką przepisu jest p. Marta Ignasiak-Kciuk z KGW w Błażejewie, uczestniczka wyróżniona w konkursie „Palce lizać – przekąski z miodem” organizowanego w 2024 roku przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.

Składniki

Składniki na kruche ciastko:

100 gram masła

200 g mąki pszennej

40 g cukru pudru

20 g miodu akacjowego

Szczypta soli

Składniki na mus:

100 g mascarpone

100 g miodu spadziowego

200 ml kremówki

4 g żelatyny

20 ml zimnej wody

Dodatkowo 200 g malin i dwie łyżki cukru

3 g żelatyny i 15 g wody

Do dekoracji polewa czekoladowa (domowa), jadalne kwiaty i pyłek pszczeli