Naleśniki ziemniaczane

Przepis

Wykonanie:

„Ziemniaki obrałam, opłukałam i ugotowałam jak do obiadu. Wystudziłam je i jeszcze letnie zblendowałam blenderem ręcznym. Ziemniaki przełożyłam do większej miski. Wbiłam do nich jajka. Wsypałam mąkę tortową, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wlałam zimne mleko i wodę mineralną. Wszystko zmiksowałam mikserem na małych obrotach do uzyskania jednolitego ciasta naleśnikowego bez grudek. Ciasto powinno być gęściejsze niż na tradycyjne naleśniki. Na małej patelni rozgrzewałam po łyżce oleju i nalewałam porcje ciasta naleśnikowego. Ciasto rozprowadzałam po patelni aby tworzyły się równe naleśniki. Naleśniki smażyłam z obu stron na rumiany kolor. Usmażone naleśniki wykładałam na talerz. Z podanych proporcji wyszło ok. 8 małych naleśników. Naleśniki można podać z cukrem pudrem, marmoladą lub dżemem, z serem lub innymi słodkimi dodatkami. Można je też usmażyć z dodatkiem szczypty soli zamiast cukru waniliowego i wtedy podawać na pikantnie, wytrawnie – można podawać z ulubionym sosem lub farszem, np. grzybowym”.

Autorkami przepisu są osoby członkowskie z Koła Gospodyń Wiejskich „Piękni i Młodzi” w Pecnej, uczestniczki w konkursie „SMAK PYRY” organizowanym w 2024 roku przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.

Fot. Instytut Skrzynki

Składniki

Składniki:

  • kilka ziemniaków ugotowanych, uduszonych, zblendowanych
  • 2 jajka
  • 7 czubatych łyżek mąki pszennej tortowej
  • 1,5szkl. mleka
  • 0,5szkl. wody niegazowanej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mały cukier waniliowy- wersja na słodko    /   szczypta soli – wersja na słono, wytrawnie
  • olej do smażenia