Nóżki wieprzowe w galarecie (galart)

Przepis

Nóżki oczyścić i opalić nad ogniem włosy, skórę dokładnie wyszorować, każdą nóżkę przerąbać na pół. Włoszczyznę, cebulę, czosnek obrać i umyć. Do garnka włożyć nóżki, warzywa oraz ziarna jałowca, ziela angielskiego i pieprzu, zalać 1 l wody, posolić. Gotować 2,5 godziny, aż mięso będzie odchodzić od kości. Nogi wyjąć, przestudzić i obrać z mięsa. Mięso pokroić na małe kawałki. Wywar przecedzić przez sito. Dodać żelatynę i mieszać aż do jej całkowitego rozpuszczenia. Dno foremki wyłożyć pokrojonymi w plasterki, ugotowanymi na twardo, jajkami. Zalać wszystko wywarem. Wierzch posypać natką pietruszki. Wstawić do lodówki, by galareta przestygła.

 

Przepis pochodzi z książki „Regionalna Kuchnia Polska. Wielkopolska.” M. Orłowskiej, wyd. O-press sp. z o.o.

fot. ilustracyjne canva.com

Składniki
  • 2 nóżki wieprzowe
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 4 ziarna jałowca
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 ugotowane na twardo jaja
  • posiekana natka pietruszki