Pączki od Miły

Przepis

Zaczyn – ze składników na ciasto wybierz po łyżce mąki, cukru oraz 3 łyżki ciepłego mleka i całe 10 dag świeżych drożdży. Drożdże rozetrzyj z wymienionymi składnikami. Całość dobrze wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na minimum 15 minut. Zaczyn powinien rosnąc i bardzo się spienić (w razie potrzeby poczekaj jeszcze 10 minut). Resztę składników umieść w dużej misce z wyrośniętym już zaczynem. Wymieszaj wszystkie składniki i zacznij wyrabiać ciasto na pączki. Ciasto zostaw w tej samej misce. Przykryj je ściereczką bawełnianą lub folią. Odstaw do wyrastanie na minimum godzinę. Przygotuj sobie stolnice. Wysyp na nią trochą mąki. Na tak przygotowana stolnicę przełóż wyrośnięte ciasto drożdżowe. Rozwałkuj ja na grubość około 3 cm. Wykrawaj pączki np. przy użyciu szklanki, nałóż na ciasto łyżkę powideł, uformuj kulkę. Smaż na dobrze rozgrzanym smalcu. Po ostudzeniu polej lukrem.

 

Autorkami przepisu są członkinie Koła Gospodyń Wiejskich „Świtezianki” w Mirosławkach (gm. Stęszew, powiat poznański), laureatki I miejsca w kategorii „Przekąski słodkie” w konkursie „Przekąski karnawałowe” organizowanym w 2025 roku przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.

Składniki

Składniki:

– 0,7 kg mąki pszenne

– 0,5 l mleka

– 5 żółtek

– 0,5 szklanki cukru

– 10 dag droższy

– 30 ml spirytusu

– 0,7 szklanki oliwy

– 4 kostki smalcu

– powidła do nadziewania

Do dekoracji lukier: woda, cukier puder