Pączki z powidłami śliwkowymi z aronią

Przepis

Ciasto: w rondelku przygotowujemy odczyn z 3 łyżek ciepłego mleka, 1 łyżki cukru, 1 łyżki mąki i 10 dag drożdży. Pozostaw do wyrośnięcia na 15 minut. Żółtko i całe jajko wraz z cukrem i cukrem waniliowym i szczyptą soli ucieramy na puszystą masę. Mleko podgrzewamy. Masło rozpuszczamy i studzimy. Do utartych jaj dodajemy mąkę i wlewamy mleko, mieszamy. Dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy. Następnie dodajemy tłuszcz. Ponownie wyrabiamy do momentu, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz. Pod koniec wyrabiamy dodajemy spirytus. Odstawimy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcję ok 60 gram i formujemy pączki. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu szprycujemy powidłami. Na sam koniec lukrujemy.

Sposób przygotowania powideł:

Owoce aronii ściągamy z gałązek, myjemy i mrozimy od 24 do 48 godzin. Zamrożoną aronię przekładamy do dużego garnka, zasypujemy cukrem i zostawiamy pod przykryciem na noc. Następnego dnia zalewamy owoce połową szklanki wody i gotujemy pod przykryciem półtorej godziny na małym ogniu. Myjemy śliwki, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Owoce dodajemy do aronii i gotujemy jeszcze 2 razy po półtorej godziny. Przy ostatnim gotowaniu całość blendujemy.  Gorce powidła nalewamy do czystych suchych słoików i dokładnie zakręcamy. Odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia.

Autorkami przepisu są członkinie Koła Gospodyń Wiejskich w Wiatrowie, laureatki III miejsca w kategorii „Przekąski słodkie” w konkursie „Przekąski karnawałowe” organizowanym w 2025 roku przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.

 

Składniki

– 1 kg mąki

– 10dag drożdży

– 15 dag cukru

– 0,5 l mleka

– 7 żółtek

– 1 jajko

– 10 dag masła

– 2 cukry waniliowe

– szczypta soli

– 1 kieliszek spirytusu

Powidła:

– 5 kg śliwek węgierek

– 1 kg aronii

– 1 kg cukru

– ½ szklanki wody