Pączki

Przepis

Wykonać ciasto drożdżowe: gdy urośnie, nabierać łyżką 3 dag kawałki, maczać palce w maśle, przypłaszczać ciasto, wkładać do środka konfiturę, zebrać ciasto i ucisnąć palcami, by utworzyła się okrągła bułeczka, kłaść zasklepioną stroną na serwetę posypaną mąką. Gdy pączki podrosną, obrócić na drugą stronę. Spróbować, czy ciasto się rumieni, następnie wkładać do smalcu po kilka pączków, by swobodnie pływały i się nie stykały. Kłaść na tę stronę, która leżała na serwecie do góry, przykryć pokrywą i wolno smażyć na niezbyt silnym ogniu. Zrumienione pączki obrócić widelcem i smażyć z drugiej strony, nie przykrywać pokrywą. Z podanej ilości składników powinny wyjść 32 pączki.

 

Przepis pochodzi z książki „Jak Gotować. Praktyczny poradnik kucharski z 1930 roku” Marii Disslowej, Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa 1988 r.

fot. ilustracyjne canva.com

Składniki
  • 1/2 kg mąki
  • 3 dag drożdży
  • 6 żółtek
  • 8 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 1 łyżka stołowa rumu
  • 1/4 l mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • skórka cytrynowa
  • konfitury
  • 1 kg smalcu do smażenia
  • cukier waniliowy do posypywania