Pączunie babuni

Przepis
Sposób przygotowania zaczyn:
1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka oraz całe drożdże dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przykrywamy ściereczką i odstawimy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Po tym czasie zaczyn powinien nam wyrosnąć.
Sposób przygotowania pączków:
Do dużej miski wsypujemy niecałe 500 g mąki, dodajemy szczyptę soli, 4 żółtka, 50 g roztopionego przestudzonego masła oraz pozostałą cześć cukru. Następne wlewamy resztę mleka oraz zaczynu. Dodajemy dwie duże łyżki spirytusu – pączki wżdy nie chłoną tłuszczu podczas smażenia. Wszystkie składniki mierzmy razem i wyrabiamy ciasto, aby było gładkie, ciasto będzie się kleiło. Zostawiamy je w misce przykryte ściereczką i odstawiamy na ok. godzinę w ciepłej misce. Jeżeli słabo rośnie możemy zostawić je jeszcze na około 30-45 minut. Po wyrośnięciu wyrabiamy pączki, przykrywamy znowu ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby ciasto odpoczęło. W tym czasie pączki powinny zrobić się pulchne.
Smażymy na smalcu po 2-3 minuty każdą stronę.
Nadzienie:
Serek mascarpone oraz masę kajmakową mieszamy na gładka masę. Czerwone porzeczki gotujemy w garnku do czasu, aż odparuje woda, dodajemy dla osłodzenia 2-3 łyżki miodu.
Autorkami przepisu są członkinie Koła Gospodyń Wiejskich „Źródlanki” Tomice i Rybojedzko (gm. Stęszew, powiat poznański), laureatki nagrody Grand Prix w konkursie „Przekąski karnawałowe” organizowanym w 2025 roku przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.
Składniki
Składniki na pączki:
– 500 g mąki pszennej
– 250 ml ciepłego mleka
– 4 żółtka
– 40 g cukru
25 g świeżych drożdży
– ¼ kostki masła
– szczypta soli
– 2 łyżki spirytusu
– 1 kg smalcu
Składniki na nadzienie:
– 250 ml mascarpone
– ok 150 g masy kajmakowej
– ½ czerwonej porzeczki
– miód