Pączunie babuni

Przepis

Sposób przygotowania zaczyn:

1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka oraz całe drożdże dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przykrywamy ściereczką i odstawimy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Po tym czasie zaczyn powinien nam wyrosnąć.

Sposób przygotowania pączków:

Do dużej miski wsypujemy niecałe 500 g mąki, dodajemy szczyptę soli, 4 żółtka, 50 g roztopionego przestudzonego masła oraz pozostałą cześć cukru. Następne wlewamy resztę mleka oraz zaczynu. Dodajemy dwie duże łyżki spirytusu – pączki wżdy nie chłoną tłuszczu podczas smażenia. Wszystkie składniki mierzmy razem i wyrabiamy ciasto, aby było gładkie, ciasto będzie się kleiło. Zostawiamy je w misce przykryte ściereczką i odstawiamy na ok. godzinę w ciepłej misce. Jeżeli słabo rośnie możemy zostawić je jeszcze na około 30-45 minut. Po wyrośnięciu wyrabiamy pączki, przykrywamy znowu ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby ciasto odpoczęło. W tym czasie pączki powinny zrobić się pulchne.

Smażymy na smalcu po 2-3 minuty każdą stronę.

Nadzienie: 

Serek mascarpone oraz masę kajmakową mieszamy na gładka masę. Czerwone porzeczki gotujemy w garnku do czasu, aż odparuje woda, dodajemy dla osłodzenia 2-3 łyżki miodu.

Autorkami przepisu są członkinie Koła Gospodyń Wiejskich  „Źródlanki” Tomice i Rybojedzko (gm. Stęszew, powiat poznański), laureatki nagrody Grand Prix w konkursie „Przekąski karnawałowe” organizowanym w 2025 roku przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.

 

Składniki

Składniki na pączki:

– 500 g mąki pszennej

– 250 ml ciepłego mleka

– 4 żółtka

– 40 g cukru

25 g świeżych drożdży

– ¼ kostki masła

– szczypta soli

– 2 łyżki spirytusu

– 1 kg smalcu

Składniki na nadzienie:

– 250 ml mascarpone

– ok 150 g masy kajmakowej

– ½ czerwonej porzeczki

–  miód