Parzybroda/Fuzlapy

Przepis
Parzybroda/Fuzlapy
Podobnie jak „ślepe ryby” to szybkie i sycące danie jednogarnkowe. Parzybrodę podajemy z chlebem. Często w piątki podawano ją w wariancie postnym bez mięsa.
Mięso kroimy w kostkę. Dodajemy grzyby i przyprawy. Gotujemy do miękkości. Kroimy kapustę, ziemniaki i włoszczyznę. Zalewamy je przecedzonym wywarem mięsnym. Gotujemy około 40 minut. Dodajemy mięso, przyprawiamy solą i pieprzem.
Przepis pochodzi ze strony regionwielkopolska.pl
/zdjęcie ilustracyjne: canva.com/
Składniki
0,5 kg kapusty włoskiej
0,5 kg ziemniaków
pęczek włoszczyzny
0,5 kg wołowiny lub wieprzowiny
garść suszonych grzybów
kminek
ziele angielskie
gorczyca
sól i pieprz