Parzybroda/Fuzlapy

Przepis

Parzybroda/Fuzlapy

Podobnie jak „ślepe ryby” to szybkie i sycące danie jednogarnkowe. Parzybrodę podajemy z chlebem. Często w piątki podawano ją w wariancie postnym bez mięsa.

Mięso kroimy w kostkę. Dodajemy grzyby i przyprawy. Gotujemy do miękkości. Kroimy kapustę, ziemniaki i włoszczyznę. Zalewamy je przecedzonym wywarem mięsnym. Gotujemy około 40 minut. Dodajemy mięso, przyprawiamy solą i pieprzem.


Przepis pochodzi ze strony regionwielkopolska.pl
/zdjęcie ilustracyjne: canva.com/
Składniki

0,5 kg kapusty włoskiej

0,5 kg ziemniaków

pęczek włoszczyzny

0,5 kg wołowiny lub wieprzowiny

garść suszonych grzybów

kminek

ziele angielskie

gorczyca

sól i pieprz