Pascha waniliowa z oskołowym fiutem

Przepis

PASCHA WANILIOWA

Ser przetrzeć przez sito lub dwukrotnie zmielić. Rodzynki sparzyć. Część rodzynek i migdałów odłożyć do przybrania, resztę posiekać. Śmietankę zagotować z wanilią.

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, wlać śmietankę i chwilę podgrzewać, ale nie gotować. Po wystudzeniu dodać masło, twaróg, posiekane rodzynki i migdały. Masę serową przełożyć do formy wyłożonej wilgotną gazą, obciążyć i wstawić do lodówki na min. 12 godzin.

Po tym czasie paschę można ułożyć na talerzu, przybrać rodzynkami i migdałami.

 

OSKOŁOWY FIUT

Wczesną wiosną należy pozyskać sok z brzozy (oskoła). Około 20 litrów odparować najpierw nad ogniskiem, następnie na kuchence, aż do uzyskania gęstego syropu (fiut).

Syropem polać paschę według własnego uznania.

 

Autorkami przepisu są panie z KGW Mieszewo, uczestniczki regionalnego konkursu kulinarnego „Na Wielkanocnym Stole 2025” organizowanego przez Instytut Skrzynki. Laureatki I miejsca w kategorii Wypieki wielkanocne.

Składniki

1 kg tłustego sera twarogowego

200 g masła

150 g śmietanki kremówki

300 g cukru pudru

6 żółtek

1 laska wanilii

100 g rodzynek

100 g obranych migdałów