Pascha waniliowa z oskołowym fiutem

Przepis
PASCHA WANILIOWA
Ser przetrzeć przez sito lub dwukrotnie zmielić. Rodzynki sparzyć. Część rodzynek i migdałów odłożyć do przybrania, resztę posiekać. Śmietankę zagotować z wanilią.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, wlać śmietankę i chwilę podgrzewać, ale nie gotować. Po wystudzeniu dodać masło, twaróg, posiekane rodzynki i migdały. Masę serową przełożyć do formy wyłożonej wilgotną gazą, obciążyć i wstawić do lodówki na min. 12 godzin.
Po tym czasie paschę można ułożyć na talerzu, przybrać rodzynkami i migdałami.
OSKOŁOWY FIUT
Wczesną wiosną należy pozyskać sok z brzozy (oskoła). Około 20 litrów odparować najpierw nad ogniskiem, następnie na kuchence, aż do uzyskania gęstego syropu (fiut).
Syropem polać paschę według własnego uznania.
Autorkami przepisu są panie z KGW Mieszewo, uczestniczki regionalnego konkursu kulinarnego „Na Wielkanocnym Stole 2025” organizowanego przez Instytut Skrzynki. Laureatki I miejsca w kategorii Wypieki wielkanocne.
Składniki
1 kg tłustego sera twarogowego
200 g masła
150 g śmietanki kremówki
300 g cukru pudru
6 żółtek
1 laska wanilii
100 g rodzynek
100 g obranych migdałów