Paska – chlebek/babka wielkanocna

Przepis

Suche składniki, czyli mąkę, drożdże, cukier i sól mieszamy w misce lub dzieży miksera. Dodajemy jajka, masło i mleko. Zagniatamy. Ciągle mieszając dolewamy stopniowo ciepłą wodę – tylko tyle, by ciasto było miękkie – nie musi być całe 100 ml. Przykrywamy je folią lub ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1h do 1,5 h. Powinno w tym czasie podwoić swoją objętość. Następnie uderzamy w nie pięścią, by uszedł nadmiar gazów. Wykładamy na podsypaną mąką stolnicę i dzielimy na dwie części: jedną większą, a drugą mniejszą. Większą przekładamy do wyłożonej papierem i wysmarowanej masłem tortownicy. Drugą dzielimy na 3-6 części i formujemy cienkie wałeczki. Zaplatamy je w warkocz. Warkocz układamy na cieście w tortownicy. Ponownie przykrywamy folią i zostawiamy na 30 minut, by ciasto jeszcze wyrosło. Przed wsadzeniem do pieca smarujemy roztrzepanym jajkiem z wodą za pomocą pędzelka. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C (“góra-dół”) przez 35-45 minut, aż chlebek nabierze pięknego bursztynowego koloru. Chlebek studzimy przed podaniem. Kroimy, gdy wystygnie. Spokojnie poleży do 3 dni. Nawet jeśli straci świeżość, możecie dać mu drugie życie odgrzewając go w tosterze. Smakuje zjawiskowo z masłem i domowymi konfiturami.

 

Przepis pochodzi ze strony madameedith.com

Składniki

na chlebek pieczony w tortownicy o średnicy 21-22 cm:

  • 600 g mąki typ 500-550
  • 8 g (1 saszetka) droższy instant
  • 50 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 125 ml ciepłego mleka (w temp. 38 stopni C)
  • ok. 100 ml cieplej wody (w temp. 38 stopni C)
  • 2 duże jajka
  • 60 g niesolonego masła (miękkiego, w temperaturze pokojowej)

do dekoracji:

  • 1 małe jajko
  • 1 łyżka wody