Paszteciki z grzybami w kruchym cieście

Przepis
Grzyby umyć, zalać chłodną, przegotowaną wodą, pozostawić na kilka dni, następnie ugotować w tej samej wodzie, w które się moczyły. Ugotowane grzyby odcedzić, pokrajać w drobną kostkę. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w drobną kostkę, osolić, wsypać na patelnię, ogrzewać na małym ogniu, mieszając. Gdy cebula zmięknie i zacznie żółknąć, dodać tłuszcz, lekko zrumienić. Do zrumienionej cebuli dodać grzyby, wymieszać, chwilę poddusić, podlać wywarem z grzybów, dodać tartą bułkę, dusić kilka minut, odstawić, wymieszać z surowym żółtkiem, dodać roztarte widelcem jaja ugotowane na twardo, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzić.
Mąkę przesiać, dodać masło, oprószyć solą. Starannie posiekać nożem tak, aby powstały jak najdrobniejsze grudki masła otoczone mąką. Wówczas dodać żółtko i śmietanę, zarobić ciasto nożem i szybko zagnieść ręką. Gotowe ciasto włożyć do miseczki, przykryć, wstawić do lodówki lub chłodnej spiżarni na około pół godziny do „wypoczęcia”. Ciasto cienko rozwałkować, pokrajać w kwadraty o boku około pięciu cm. Na kwadraty nakładać grzybowe nadzienie, zlepiać boki. Uformowane pierożki układać na blasze posmarowanej tłuszczem. Napełnioną blachę wstawić do nagrzanego piekarnika, upiec rumieniąc na jasnożółty kolor. Podawać do barszczu lub do rosołu z ryby.
Przepis pochodzi z książki „Potrawy wigilijne” Zofii Zawistowskiej. Fot. ilustracyjne (canva.com)
Składniki
30 dag mąki
15 dag masła
1 żółtko
2-3 łyżki gęstej śmietany
10 dag suszonych grzybów
15 dag cebuli
4 łyżki oliwy
1 łyżka tartej bułki
2 jaja ugotowane na twardo
1 surowe żółtko
sól
pieprz