Pasztet grzybowy w galarecie z borówką

Przepis
Sposób przygotowania pasztetu:
Grzyby obrać, oczyścić, dokładnie opłukać. Pokroić na mniejsze kawałki i odgotować w wodzie, odcedzić.
Warzywa umyć, obrać, pokroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnie wlać olej, włożyć warzywa i podsmażyć do momentu zeszklenia. Dodać łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu. Potem dodać grzyby i jeszcze chwile podsmażyć około 10-15 minut. Potem zalewamy bulionem i dusimy wszytko do miękkości. Dodajemy ziele angielskie i liście. Jednak pamiętamy, że pod koniec gotowania musimy je wyłowić. Ja używam specjalnego koszyczka do parzenia herbaty. Całość dusimy ok 15-20 minut. Potem należy przestudzić. Po przestudzeniu przepuszczamy przez maszynkę do mielenia przez najdrobniejsze sitko, 2-3 razy, aby masa była gładka. Na koniec doprawiamy ewentualnie jeszcze solą i pieprzem. Jeśli jest potrzeba dodajemy roztopione masło i mieszamy. Na koniec dodajemy żółtko, a białka ubijamy na sztywna pianę i dodajemy na koniec delikatnie mieszając całość. Wysmarowaną formę np. keksówkę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą, nakładamy do wysokości 3/4 . Gotowy pasztet pieczemy ok. 60 minut w 1800C, studzimy.
Sposób przygotowania galarety:
Zagotować wodę, rozpuścić w niej żelatynę, całość wystudzić.
Wystudzony pasztet wykładamy z formy. Formę – keksówkę myjemy, osuszamy, wlewamy zimną przecedzoną galaretę na około 1-2 cm wysokości. Odstawiamy do ścięcia (najlepiej do lodówki). Gdy galareta stwardnieje wkładamy delikatnie na nią pasztet, następnie wylewamy resztę galarety i odstawmy do lodówki, aby stwardniało.
Po zastygnięciu kroimy na plastry grubości 2-3 cm. Delikatnie wyjmujemy plastry pasztetu z galaretą na talerz. Dodajemy 2-3 łyżeczki borówki leśnej do mięs. Podajemy ze świeżym chlebem żytnim, grzybkiem w occie i kiszonym topinamburem.
Autorką przepisu jest pani Dorota Kaczmarek z Koła Gospodyń Wiejskich „Równi sobie” w Zębowie (gm. Lwówek, pow. nowotomyski), laureatka I miejsca w kategorii „Przekąski wytrawne” w konkursie „Przekąski karnawałowe” organizowanym w 2025 roku przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.
Składniki
Składniki pasztet:
– 2 kg grzybków leśnych dowolnych
– 3 marchewki
– 3 cebule
– 1 pietruszka
– 3-4 ząbki czosnku
– 3-4 łyżki oliwy
– 5 jaj
– 5 łyżek tartej bułki
– 0,5 kostki masła + 2-3 łyżki do smarowania formy
– 0,5 szklanki bulionu
– ziele angielskie, liście laurowe
– sól, pieprz
Składniki galareta:
– 1,5 l wody
– 12 łyżeczek żelatyny z przyprawami do mięs
– grzyby w occie – dodatek
– kiszony topinambur – dodatek
– borówka leśna do mięsa
– chleb żytni z ziaren