Pasztet z cielęciny

Przepis

Cielęcinę bez żył i kości pokrajać na kawałki. Włożyć na masło do rondla z cebulą i dusić, aż będzie zupełnie miękka. Od czasu do czasu podlać można łyżką wody, aby cielęcina nie wyschła. Zemleć następnie 3 razy w maszynce z gotowanymi ziemniakami i oczyszczonym śledziem, włożyć do rondla do pozostałego tłuszczu. Zrobić białą zasmażkę z pozostałego masła i mąki. rozprowadzić śmietaną, bulion rozpuścić w rosole, wlać również do sosu, włożyć zmielone mięso, utarty ser, wbić jaja, osolić, wymieszać wszystko. Dodać pieprzu, przetrzeć tę masę przez sito. Przełożyć do wysmarowanej pasztetowej formy, gotować 3 godziny w parze. Gdy ostygnie, wyjąć z formy, krajać w cienkie plastry, podawać do zimnego sosu lub smarować pasztetem chleb.

Przepis pochodzi z książki „Jak Gotować. Praktyczny poradnik kucharski z 1930 roku” Marii Disslowej, Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa 1988 r.

fot. ilustracyjne canva.com

Składniki
  • 1/2 kg cielęciny
  • 12 dag masła
  • 1 śledź
  • 3 dag mąki
  • 1/8 l śmietany
  • 1/8 l rosołu lub 2 dag bulionu
  • 3 dag rokforu
  • 20 dag ziemniaków gotowanych
  • 10 dag cebuli
  • 3 jaja