Pasztet z porów

Przepis

Pory pokroić w plasterki, pieczarki umyć, drobno pokroić, a czosnek posiekać i wszystko przesmażyć na stopionym maśle. Dodać nasiona selera, bazylię, vegetę. Następnie oprószyć mąką, zalać bulionem i mieszając gotować, aż sos zgęstnieje. Wsypać starty chleb, orzechy, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać i dusić 2-3 minuty. Lekko wystudzić, wlać rozkłócone jajka i ponownie wymieszać. Przygotowaną masę włożyć do wysmarowanej masłem formy. Przykryć folią aluminiową i piec w nagrzanym piekarniku ok. godziny.

 

Przepis pochodzi z książki „Regionalna Kuchnia Polska. Wielkopolska.” M. Orłowskiej, wyd. O-press sp. z o.o.

fot. ilustracyjne canva.com

Składniki
  • 3 pory
  • 10 dag pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 dag masła
  • po łyżeczce nasion selera, suszonej bazylii i vegety
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka startego chleba razowego
  • po szklance startych orzechów włoskich i laskowych
  • sól, pieprz
  • szklanka bulionu
  • 3 jaja