Pasztet z porów
Przepis
Pory pokroić w plasterki, pieczarki umyć, drobno pokroić, a czosnek posiekać i wszystko przesmażyć na stopionym maśle. Dodać nasiona selera, bazylię, vegetę. Następnie oprószyć mąką, zalać bulionem i mieszając gotować, aż sos zgęstnieje. Wsypać starty chleb, orzechy, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać i dusić 2-3 minuty. Lekko wystudzić, wlać rozkłócone jajka i ponownie wymieszać. Przygotowaną masę włożyć do wysmarowanej masłem formy. Przykryć folią aluminiową i piec w nagrzanym piekarniku ok. godziny.
Przepis pochodzi z książki „Regionalna Kuchnia Polska. Wielkopolska.” M. Orłowskiej, wyd. O-press sp. z o.o.
fot. ilustracyjne canva.com
Składniki
- 3 pory
- 10 dag pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- 10 dag masła
- po łyżeczce nasion selera, suszonej bazylii i vegety
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka startego chleba razowego
- po szklance startych orzechów włoskich i laskowych
- sól, pieprz
- szklanka bulionu
- 3 jaja