Pasztet

Przepis
Pasztet
Do garnka włożyć pokrojone mięsa oraz podgardle (poza wątróbką), cebule, marchew, pietruszkę, liść laurowy i pieprz. Zalać wodą, tak by przykrywała mięso i gotować pod przykryciem ok. 3 godz., aż mięso będzie miękkie. Pod koniec włożyć na 15 minut wątróbkę. Garnek zdjąć z ognia i dołożyć bułkę pokrojoną w kromki. Pozostawić do wystygnięcia, aż bułka wchłonie sos z mięsa. Ugotowane mięsa wraz z bułką i jarzynami zmielić 3 razy przez maszynkę. Do masy dodać gałkę, żółtka, sól, pieprz i dobrze wyrabiać w malakserze. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać. Brytfannę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą wypełnić do 2/3 wysokości, piec w temp. 180-220 °C przez godzinę.
Przepis pochodzi z gazetki:
Kącik kuchni spółdzielczej „Rolnik” Pobiedziska
Składniki
po 1/2 kg: wołowiny, wieprzowiny, cielęciny
30 dag podgardla lub boczku
1/2 kg mięsa z kurczaka (udek, podudzi)
20-30 dag wątroby cielęcej lub kurzej
2 cebule
2 marchwie
pietruszka
liść laurowy
5 ziaren pieprzu
2 czerstwe kajzerki
6 jajek
gałka muszkatołowa (cała)
smalec do wysmarowania brytfanny
bułka tarta
sól i pieprz