Pasztet

Przepis

Pasztet

Do garnka włożyć pokrojone mięsa oraz podgardle (poza wątróbką), cebule, marchew, pietruszkę, liść laurowy i pieprz. Zalać wodą, tak by przykrywała mięso i gotować pod przykryciem ok. 3 godz., aż mięso będzie miękkie. Pod koniec włożyć na 15 minut wątróbkę. Garnek zdjąć z ognia i dołożyć bułkę pokrojoną w kromki. Pozostawić do wystygnięcia, aż bułka wchłonie sos z mięsa. Ugotowane mięsa wraz z bułką i jarzynami zmielić 3 razy przez maszynkę. Do masy dodać gałkę, żółtka, sól, pieprz i dobrze wyrabiać w malakserze. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać. Brytfannę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą wypełnić do 2/3 wysokości, piec w temp. 180-220 °C przez godzinę.


Przepis pochodzi z gazetki:
Kącik kuchni spółdzielczej „Rolnik” Pobiedziska
Składniki

po 1/2 kg: wołowiny, wieprzowiny, cielęciny

30 dag podgardla lub boczku

1/2 kg mięsa z kurczaka (udek, podudzi)

20-30 dag wątroby cielęcej lub kurzej

2 cebule

2 marchwie

pietruszka

liść laurowy

5 ziaren pieprzu

2 czerstwe kajzerki

6 jajek

gałka muszkatołowa (cała)

smalec do wysmarowania brytfanny

bułka tarta

sól i pieprz