Pieczone udko gęsie podane z kopytkami

Przepis

Udka doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem. Włożyć na głębszą blachę i piec w piecu konwekcyjnym 1,5 h w temp. 140°C. Po godzinie pieczenia podlać wywarem z gęsi. Powstały po upieczeniu smak zaciągnąć zasmażką pierwszego stopnia.

Ziemniaki zgnieść praską na puree. Następnie dodać jajko, skrobię, mąkę i sól do smaku. Wyrobić ciasto na stolnicy. Uformować z ciasta cienki wałek i kroić po skosie co 1 cm. Kopytka wrzucić do wrzątku i gotować do wypłynięcia ich na wierzch.

Buraki pokroić w julienny. Do rondla wlać wino, dodać cukier i smalec – zagotować. Następnie dodać żurawinę, odparować większą część alkoholu. Dodać buraki i zagotować.

 

Przepis pochodzi ze strony gesina.pl. Autorem przepisu jest Roman Bukowski, Restauracja GLAMOUR (Przeźmierowo, gm. Tarnowo Podgórne, powiat poznański)

fot. ilustracyjne: cava.com

Składniki
  • 4 udka gęsie (300 – 400 g/ 1 szt.)
  • Sól
  • Pieprz
  • Majeranek
  • Tymianek
  • 0,5 l wywaru z gęsi

Kopytka

  • 400 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 100 g skrobi ziemniaczanej
  • 25 g mąki pszennej
  • Sól

Buraki

  • 400 g ugotowanych ziemniaków
  • 200 g świeżej bagiennej żurawiny
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 40 g smalcu z gęsi