Pieczone udko gęsie podane z kopytkami

Przepis
Udka doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem. Włożyć na głębszą blachę i piec w piecu konwekcyjnym 1,5 h w temp. 140°C. Po godzinie pieczenia podlać wywarem z gęsi. Powstały po upieczeniu smak zaciągnąć zasmażką pierwszego stopnia.
Ziemniaki zgnieść praską na puree. Następnie dodać jajko, skrobię, mąkę i sól do smaku. Wyrobić ciasto na stolnicy. Uformować z ciasta cienki wałek i kroić po skosie co 1 cm. Kopytka wrzucić do wrzątku i gotować do wypłynięcia ich na wierzch.
Buraki pokroić w julienny. Do rondla wlać wino, dodać cukier i smalec – zagotować. Następnie dodać żurawinę, odparować większą część alkoholu. Dodać buraki i zagotować.
Przepis pochodzi ze strony gesina.pl. Autorem przepisu jest Roman Bukowski, Restauracja GLAMOUR (Przeźmierowo, gm. Tarnowo Podgórne, powiat poznański)
fot. ilustracyjne: cava.com
Składniki
- 4 udka gęsie (300 – 400 g/ 1 szt.)
- Sól
- Pieprz
- Majeranek
- Tymianek
- 0,5 l wywaru z gęsi
Kopytka
- 400 g ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- 100 g skrobi ziemniaczanej
- 25 g mąki pszennej
- Sól
Buraki
- 400 g ugotowanych ziemniaków
- 200 g świeżej bagiennej żurawiny
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina
- 40 g smalcu z gęsi