Pielmieni

Przepis

Wodę zagotuj razem z masłem, mąkę wsyp do miski, dodaj sól oraz żółtko, wymieszaj. Następnie powoli wlewaj bardzo gorącą wodę z masłem cały czas intensywnie mieszając. Przełóż ciasto na stolnicę lub blat i powoli zacznij wyrabiać rękoma – uważaj, może być gorące. Po około 7-8 minutach ciasto powinno być już gładkie i elastyczne. Uformuj z niego kulę i odstaw na godzinę pod przykryciem, aby nie wyschło.

Ciasto podziel co najmniej na dwie połowy. Stolnicę i każdy z kawałków oprósz mąką. Wałkuj do grubości oko 2 mm – nie ma nic gorszego od pierogów ze zbyt grubym ciastem. Do wałkowania trzeba więc się przyłożyć. Z ciasta wycinaj krążki – najłatwiej zrobić to za pomocą kubka lub szklanki. Z każdego kawałka ciasta staraj się wyciąć jak najwięcej placków. To, co zostanie, ponownie wyrób i rozwałkuj. Każdy krążek rozciągnij lekko w dłoniach, nakładaj farsz, złóż, następnie dociskaj brzegi, aby je zlepić. Pierogi gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Są gotowe trzy minuty po wypłynięciu.

Mięso mielone przełóż do miski – najlepiej zmielić je samodzielnie na grubych oczkach, wtedy jest najlepsze. Dodaj cebulę i czosnek starte na tarce. Można je też zmielić razem z mięsem. Farsz dopraw solą i pieprzem, wyrób dokładnie dłońmi. Z ciasta pierogowego wycinaj krążki wielkości jak na nasze uszka. Na każdym krążku połóż łyżeczkę farszu, złóż, zlep, następnie owiń wokół palca, tworząc pierożka w kształcie uszka. Wrzucaj porcjami na gotująca się osoloną wodę z odrobiną oleju – dzięki niemu pierożki po wyjęciu będą się mniej sklejać. Gotuj przez 5 minut po wypłynięciu. Podawaj od razu, polane roztopionym masłem lub z kleksem kwaśnej śmietany, posypane świeżo zmielonym pieprzem.

 

Przepis pochodzi ze stronykulinarnapolska.pl; fot. ilustracyjne canva.com

Składniki

Ciasto:

  • 2,5 szklanki (250 ml) mąki pszennej
  • niepełna szklanka wody (3/4)
  • ćwierć kostki masła
  • żółtko
  • pół łyżeczki soli.

Farsz:

  • 500 gramów mięsa mielonego – wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz.