Pielmieni

Przepis
W misce wymieszać wodę, mleko, jajko i sól. Wysypać mąkę na stolnicę, zrobić dołek, wlewać zawartość miski, zagniatać ciasto. Dodać olej, szybko wyrobić. Cienko rozwałkować, wyciąć małą szklanką kółka. Oba rodzaje mięsa zemleć z cebulą i czosnkiem. Doprawić solą z pieprzem. Wlać mleko, dokładnie wymieszać nadzienie, tak, żeby było soczyste.
Zrobić pierożki z ząbkami, zawinąć, skleić końce, gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia.
Pielmieni podaje się z rassolnikiem, mocnym bulionem mięsnym połączonym z wodą spod kiszonych ogórków, mocno doprawionym pieprzem.
Przepis pochodzi z artykułu autorstwa Waldemara Sulisza „Taranka, sało, wareniki i barszcz. Przepisy na najlepsze ukraińskie dania i smakołyki”, dziennikwschodni.pl
fot. ilustracyjne canva.com
Składniki
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki mleka
- 1/3 szklanki wody
- 1 łyżeczka do herbaty oleju
- 1 jajo
- sól do smaku
Na nadzienie:
- 30 dag wołowiny
- 30 dag wieprzowiny
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- pół szklanki mleka
- pieprz, sól