Pielmieni

Przepis

W misce wymieszać wodę, mleko, jajko i sól. Wysypać mąkę na stolnicę, zrobić dołek, wlewać zawartość miski, zagniatać ciasto. Dodać olej, szybko wyrobić. Cienko rozwałkować, wyciąć małą szklanką kółka. Oba rodzaje mięsa zemleć z cebulą i czosnkiem. Doprawić solą z pieprzem. Wlać mleko, dokładnie wymieszać nadzienie, tak, żeby było soczyste.

Zrobić pierożki z ząbkami, zawinąć, skleić końce, gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia.

Pielmieni podaje się z rassolnikiem, mocnym bulionem mięsnym połączonym z wodą spod kiszonych ogórków, mocno doprawionym pieprzem.

 

Przepis pochodzi z artykułu autorstwa Waldemara Sulisza „Taranka, sało, wareniki i barszcz. Przepisy na najlepsze ukraińskie dania i smakołyki”, dziennikwschodni.pl

fot. ilustracyjne canva.com

Składniki
  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki mleka
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka do herbaty oleju
  • 1 jajo
  • sól do smaku

Na nadzienie:

  • 30 dag wołowiny
  • 30 dag wieprzowiny
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pół szklanki mleka
  • pieprz, sól