Pieniki z mąką sosnową

Przepis

Podgrzewamy miód, cukier oraz masło. Po przestudzeniu dodać pozostałe składniki. Piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Mąka sosnowa –  najlepiej zapytać leśniczego o terminy wycinki lub pobierzmy korę z drzew już ściętych.  Dobry czas na zbiór to początek wiosny .Korę pobieramy z górnych partii drzewa. Najlepiej jest dostać się do kory wewnętrznej. Korę suszymy w piekarniku. Później łamiemy na małe kawałki i blendujemy. Stosujemy jako aromatyczna przyprawę lub mieszamy z inną lżejsza mąką.

Autorką przepisu i zdjęć jest p. Julia Panufnik ze Słupcy, uczestniczka konkursu na Świąteczne Przepisy Kulinarne (2022), organizowanego przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.

 

 

Składniki

Mąka pszenna – 2 szklanki

Mąka sosnowa – 1/2 szklanki

Miód – lipowy ze Strzałkowa, 1/4 szklanki

Cukier puder – 1/2 szklanki

Soda oczyszczona – 1 łyżeczka

Przyprawa korzenna – 2 łyżki

Masło – ze śmietanki ze  Strzałkowa 80 g

Kakao –  1 łyżeczka