Pieniki z mąką sosnową

Przepis
Podgrzewamy miód, cukier oraz masło. Po przestudzeniu dodać pozostałe składniki. Piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Mąka sosnowa – najlepiej zapytać leśniczego o terminy wycinki lub pobierzmy korę z drzew już ściętych. Dobry czas na zbiór to początek wiosny .Korę pobieramy z górnych partii drzewa. Najlepiej jest dostać się do kory wewnętrznej. Korę suszymy w piekarniku. Później łamiemy na małe kawałki i blendujemy. Stosujemy jako aromatyczna przyprawę lub mieszamy z inną lżejsza mąką.
Autorką przepisu i zdjęć jest p. Julia Panufnik ze Słupcy, uczestniczka konkursu na Świąteczne Przepisy Kulinarne (2022), organizowanego przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.
Składniki
Mąka pszenna – 2 szklanki
Mąka sosnowa – 1/2 szklanki
Miód – lipowy ze Strzałkowa, 1/4 szklanki
Cukier puder – 1/2 szklanki
Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
Przyprawa korzenna – 2 łyżki
Masło – ze śmietanki ze Strzałkowa 80 g
Kakao – 1 łyżeczka