Piernik miodowy
Przepis
Żółtka utrzeć z cukrem, masłem i miodem, dodać śmietankę, herbatę lub kawę, wsypać mąkę zmieszaną z sodą i przyprawami, wymieszać. Dodać ubite białka , dokładnie wymieszać, wlać do formy i wypiekać 50-60 minut w temperaturze 180°C. Po ostudzeniu wyjąć z formy, przekroić w poprzek i przesmarować marmoladą morelową lub malinową.
Autorem przepisu jest p. Jacek Bany To Nie Piekarnia z Wir, uczestnik wyróżniony w konkursie „Palce lizać – przekąski z miodem” organizowanego w 2024 roku przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.
Przepis inspirowany jest starym przepisem z przepiśnika lubońskiego.
Składniki
cukier: 440 g
miód lipowy: 325 g
masło 82%: 500 g
jajka: 8 szt.
śmietanka: 250 g
mąka pszenna tortowa: 1000 g
mocna herbata lub kawa: 250 g
soda: 30 g
przyprawy korzenne wg uznania