Piernik miodowy

Przepis

Żółtka utrzeć z cukrem, masłem i miodem, dodać śmietankę, herbatę lub kawę, wsypać mąkę zmieszaną z sodą i przyprawami, wymieszać. Dodać ubite białka , dokładnie wymieszać, wlać do formy i wypiekać 50-60 minut w temperaturze 180°C. Po ostudzeniu wyjąć z formy, przekroić w poprzek i przesmarować marmoladą morelową lub malinową.

Autorem przepisu jest p. Jacek Bany To Nie Piekarnia z Wir, uczestnik wyróżniony w konkursie „Palce lizać – przekąski z miodem” organizowanego w 2024 roku przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.

Przepis inspirowany jest starym przepisem z przepiśnika lubońskiego.

 

Składniki

cukier: 440 g

miód lipowy: 325 g

masło 82%: 500 g

jajka:  8 szt.

śmietanka: 250 g

mąka pszenna tortowa: 1000 g

mocna herbata lub kawa: 250 g

soda: 30 g

przyprawy korzenne wg uznania