Piernik
Przepis
Wsypać na patelnię i na małym ogniu rozpuścić. Dolać wrzątek i szybko przykryć, ponieważ będzie mocno pryskało. Mieszając dodać pokrojone w kawałeczki masło, a później przyprawy i kakao. W misce wymieszać mąkę z proszkiem. Jaja wbić do kubka i rozkłócić. Do mąki wlać zawartość patelni, a na patelnię wlać odrobinę wody i po wypłukaniu w tej sposób pozostałości, zlać do miski z mąką. Wymieszać. Dodać dżem, jaja oraz kwaśne mleko. Bardzo dokładnie wymieszać. 2/3 ciasta wyłożyć na blachę piekarnikową (dużą) wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli ciasto jest za rzadkie, należy je włożyć do zamrażarki wraz z blachą, a pozostałą część z miską. Chłodzić przez godzinę. Następnie na cieście na blasze rozsmarować powidła i resztą ciasta. Piec godzinę w piekarniku z grzałką góra – dół w temp. 175 stopni Celsjusza.
Ostudzone ciasto udekorować polewą czekoladową oraz orzechami i wiórkami kokosowymi.
Autorem przepisu oraz zdjęć jest p. Wiesław Sałkiewicz z Poznania, uczestnik konkursu na Świąteczne Przepisy Kulinarne (2022), organizowanego przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”
Składniki
- 1,5 szkl. cukru
- 2 łyżki kakao
- 5 łyżek wymieszanych mielonych przypraw (cynamon, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa, imbir, anyż) – można użyć 3 opakowań gotowej przyprawy do piernika
- 180 ml wrzątku
- kostka masła lub margaryny
- 80 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jaja
- 1 mały słoik dżemu owocowego
- 1 l powideł śliwkowych
- 180 ml kwaśnego mleka
Dekoracja:
- polewa czekoladowa lub rozpuszczona czekolada
- połówki orzechów włoskich
- wiórki kokosowe