Pierniki na potażu

Przepis

Pierniki na potażu

Sprowadzone w średniowieczu z Trzebnicy do klasztoru w Owińskach cysterki, utrzymywały się m.in. z wytwarzania potażu. Substancja ta wykorzystywana m.in. w przemyśle ceramicznym, w farbiarstwie, w piwowarstwie służyła także jako spulchniacz do pierników. Obecnie pierniki na potażu, można spróbować podczas imprezy pod nazwą „Piknik cysterski – Konwencjonalia”, która odbywa się we wrześniu w Owińskach. Potaż – zanieczyszczona postać węglanu potasu, rozpuszcza się w wodzie, jest częścią popiołu pochodzącego ze spalania węgla drzewnego.

Do 1 litra miodu wlać kieliszek czystego spirytusu, wymieszać i smażyć wolno szumując. Dodać po wyszumowaniu trochę pomarańczowej skórki smażonej drobno posiekanej, trochę przesianego cynamonu, anyżu, parę goździków wanilii, gałki muszkatołowej oraz pieprz biały zmielony; półtora litra mąki żytniej sprażonej wprzód w rondlu na ogniu.Rozrabiać tym gorącym miodem dodawszy niepełną łyżkę potażu w proszku.

Po 1/2 – 1 godzinie wybijania ciasta łyżką, wykrawać pierniczki, układać na blasze wysmarowanej tłuszczem i piec w dość gorącym piecu. Na drugi dzień po upieczeniu pierniki lukrować lub nałożyć na pierniczki czekoladę, a następnie dekorować bakaliami.


Przepis pochodzi z książki „NATURALNIE DOOKOŁA POZNANIA”
wyd. Starostwo Powiatowe w Poznaniu.
Logo - NATURALNIE DOOKOŁA POZNANIA
 
Składniki

1 litr miodu

kieliszek czystego spirytusu

trochę pomarańczowej skórki

trochę przesianego cynamonu, anyżu, parę goździków, wanilię, gałkę muszkatołową

5 ziarenek pieprzu białego

1,5 litra mąki żytniej sprażonej

niepełną łyżkę potażu w proszku

bakalie (orzechy, włoskie, laskowe, pistacje, rodzynki, morele)

biała i ciemna czekolada