Pierniki na potażu

Przepis
Pierniki na potażu
Sprowadzone w średniowieczu z Trzebnicy do klasztoru w Owińskach cysterki, utrzymywały się m.in. z wytwarzania potażu. Substancja ta wykorzystywana m.in. w przemyśle ceramicznym, w farbiarstwie, w piwowarstwie służyła także jako spulchniacz do pierników. Obecnie pierniki na potażu, można spróbować podczas imprezy pod nazwą „Piknik cysterski – Konwencjonalia”, która odbywa się we wrześniu w Owińskach. Potaż – zanieczyszczona postać węglanu potasu, rozpuszcza się w wodzie, jest częścią popiołu pochodzącego ze spalania węgla drzewnego.
Do 1 litra miodu wlać kieliszek czystego spirytusu, wymieszać i smażyć wolno szumując. Dodać po wyszumowaniu trochę pomarańczowej skórki smażonej drobno posiekanej, trochę przesianego cynamonu, anyżu, parę goździków wanilii, gałki muszkatołowej oraz pieprz biały zmielony; półtora litra mąki żytniej sprażonej wprzód w rondlu na ogniu.Rozrabiać tym gorącym miodem dodawszy niepełną łyżkę potażu w proszku.
Po 1/2 – 1 godzinie wybijania ciasta łyżką, wykrawać pierniczki, układać na blasze wysmarowanej tłuszczem i piec w dość gorącym piecu. Na drugi dzień po upieczeniu pierniki lukrować lub nałożyć na pierniczki czekoladę, a następnie dekorować bakaliami.
Przepis pochodzi z książki „NATURALNIE DOOKOŁA POZNANIA”
wyd. Starostwo Powiatowe w Poznaniu.

Składniki
1 litr miodu
kieliszek czystego spirytusu
trochę pomarańczowej skórki
trochę przesianego cynamonu, anyżu, parę goździków, wanilię, gałkę muszkatołową
5 ziarenek pieprzu białego
1,5 litra mąki żytniej sprażonej
niepełną łyżkę potażu w proszku
bakalie (orzechy, włoskie, laskowe, pistacje, rodzynki, morele)
biała i ciemna czekolada