Pierogi z kapustą i grzybami

Przepis

Farsz

Grzyby opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na 6 godzin lub na całą noc. Następnego dnia zagotować, dodać obraną marchewkę, pietruszkę i gotować aż będą miękkie. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem. Kapustę odcisnąć i ugotować w 300 ml wody do miękkości z dodatkiem soli do smaku (ok. 45 minut), dokładnie odcisnąć. Grzyby, marchewkę i pietruszkę odcedzić, zachowując wywar (wykorzystać do np. do zupy grzybowej). Bardzo dobrze odcisnąć z wody i razem z kapustą zmielić w maszynce do mięsa o bardzo dużych oczkach, ok 1 cm średnicy (lub drobno posiekać na desce). Na patelni na oleju zeszklić cebule, dodać do farszu. Składniki farszu dobrze wyrobić, łącząc wszystko razem, doprawić solą i pieprzem.

Ciasto

Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do gorącej wody włożyć masło i roztopić, stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko łyżką. Połączyć składniki i wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę. Zagniatać ciasto przez około 10 minut aż będzie gładkie i miękkie. Ciasto włożyć do miseczki, szczelnie przykryć i odstawić na 30 minut. Ciasto podzielić na 4 części, kolejno rozwałkowywać na placki. Małą szklanką wycinać kółeczka, na środek nakładać farsz, składać na pół i zlepiać brzegi w pierogi. Gotować do miękkości, przez około 3 minuty, ale najlepiej sprawdzić czy pierogi są już miękkie, odławiając jednego na łyżkę cedzakową i dotykając palcem. Podawać z zeszkloną na oleju pokrojoną w drobną kostkę cebulą.

 

Przepis pochodzi ze strony kwestiasmaku.com.

[fot. ilustracyjne canva.com]

Składniki

Farsz

1 słoik litrowy suszonych grzybów (ok. 100 g)

1 kg kiszonej kapusty

1 marchewka

1 pietruszka

3 łyżki oleju

3 cebule

Ciasto pierogowe

600 g mąki pszennej

1/2 łyżeczki soli

400 ml wrzącej wody

50 g masła

Do podania

3 cebule

kilka łyżek oleju roślinnego