Pierś gęsia pieczona z konfiturą z pigwy i chipsami

Przepis

Z piersi ściągnąć skórę. Mięso doprawić solą, pieprzem i rozmarynem. Odstawić na 18h. Rozgrzać piekarnik do 90°C i piec gęś 25 min. Zdjętą wcześniej skórę pokroić w paski szerokości 4–5 mm i obsmażyć na patelni na chrupkie chipsy doprawiając solą.

Owoc pigwy obrać ze skóry i wykroić gniazda nasienne, a następnie pokroić w cienkie plasterki. Skórki z pestkami wrzucić do rondla, wsypać połowę cukru i wlać wodę. Gotować ok. 15 minut na wolnym ogniu. Przecedzić do innego rondla wyciskając dokładnie cały syrop. Następnie wrzucić pigwę do syropu. Dodać pozostałą część cukru i gotować na wolnym ogniu ok. 15–20 min. odparowując znaczną część syropu. Przygotowaną konfiturę schłodzić.
Gęś pokroić na plastry 4–5 mm. Do każdego plastra podać małą łyżeczkę konfitury. Całość ubrać na talerzu kiełkami, sałatą i mikro ziołami. Posypać chipsami ze skórki gęsiej i prażonymi pestkami dyni.

Przepis pochodzi ze strony gesina.pl. Autorem przepisu jest Roman Bukowski, Restauracja GLAMOUR (Przeźmierowo, gm. Tarnowo Podgórne, powiat poznański)

fot. ilustracyjne: cava.com

Składniki
  • 1 Pierś z gęsi (400 g)
  • Sól
  • Pieprz
  • rozmaryn

Konfitura z pigwy

  • 1 kg pigwy
  • 600 g cukru
  • 200 ml wody