Placki ziemniaczane z cukinią
Przepis
Przepis na placki ziemniaczane z cukinią mieszkańców Osiedla Morasko-Radojewo w Poznaniu, według którego przygotowywany był poczęstunek dla uczestników osiedlowego pikniku rodzinnego pn. „Dzień Pieczonej Pyry” w 2011 roku. Placki zdobyły certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Pyry”.
Sposób przygotowania:
Cukinię umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Odcisnąć je dokładnie na sitku, aby miały jak najmniej płynu. Do miski włożyć: startą cukinię, odsączone ziemniaki, jaja, mąkę i sól i dokładnie wymieszać. Smażyć na rumiano na klarowanym maśle. Warto po zdjęciu z patelni ułożyć na ręczniku papierowym, jeśli używa się sporo tłuszczu do smażenia. Podawać z dodatkiem kwaśnej śmietany: na słodko – z cukrem lub na sposób wytrawny – z solą.
Składniki
Składniki (na ok. 10 dużych placków):
- 1 średnia cukinia
- 6 sporych ziemniaków
- 5 bardzo czubatych łyżek mąki tortowej
- 2 jaja wiejskie
- sól do smaku
- klarowane masło do smażenia
Dodatki:
- drobny cukier
lub
- kwaśna śmietana 12% tłuszczu i drobny cukier
lub
- kwaśna śmietana 12% tłuszczu i sól