Placki ziemniaczane z cukinią

Przepis

Przepis na placki ziemniaczane z cukinią mieszkańców Osiedla Morasko-Radojewo w Poznaniu, według którego przygotowywany był poczęstunek dla uczestników osiedlowego pikniku rodzinnego pn. „Dzień Pieczonej Pyry” w 2011 roku. Placki zdobyły certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Pyry”.

Sposób przygotowania:

Cukinię umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Odcisnąć je dokładnie na sitku, aby miały jak najmniej płynu. Do miski włożyć: startą cukinię, odsączone ziemniaki, jaja, mąkę i sól i dokładnie wymieszać. Smażyć na rumiano na klarowanym maśle. Warto po zdjęciu z patelni ułożyć na ręczniku papierowym, jeśli używa się sporo tłuszczu do smażenia. Podawać z dodatkiem kwaśnej śmietany: na słodko – z cukrem lub na sposób wytrawny – z solą.

Składniki

Składniki (na ok. 10 dużych placków):

  • 1 średnia cukinia
  • 6 sporych ziemniaków
  • 5 bardzo czubatych łyżek mąki tortowej
  • 2 jaja wiejskie
  • sól do smaku
  • klarowane masło do smażenia

Dodatki:

  • drobny cukier

lub

  • kwaśna śmietana 12% tłuszczu i drobny cukier

lub

  • kwaśna śmietana 12% tłuszczu i sól