Plyndze
Przepis
Plyndze
Okrągłe, zarumienione na złoto placki ziemniaczane, na terenie Wielkopolski, a tym samym Powiatu Poznańskiego, znane są także jako plyndze. Słowo „plyndze” można spotkać w różnego rodzaju powiedzeniach takich jak choćby „masz babo plyndz”, czyli masz babo placek. Potrawa ta została wpisana 17 grudnia 2009 r. przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na Listę Produktów Tradycyjnych.
Ziemniaki obrać ze skórki, umyć, następnie zetrzeć je na tarce. Wodę odcedzić. Do powstałej masy ziemniaczanej dodać jajo, mąkę oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Na rozgrzany na patelni olej kłaść łyżką masę. Smażyć obustronnie na złoty kolor.
Można podawać z cukrem lub dżemem.
Przepis pochodzi z książki „NATURALNIE DOOKOŁA POZNANIA”
wyd. Starostwo Powiatowe w Poznaniu.
Składniki
1,5 kg ziemniaków, typ kulinarny C
jajo
2 łyżki mąki pszennej
sól
pieprz
olej do smażenia