Plyndze

Przepis

Plyndze

Okrągłe, zarumienione na złoto placki ziemniaczane, na terenie Wielkopolski, a tym samym Powiatu Poznańskiego, znane są także jako plyndze. Słowo „plyndze” można spotkać w różnego rodzaju powiedzeniach takich jak choćby „masz babo plyndz”, czyli masz babo placek. Potrawa ta została wpisana 17 grudnia 2009 r. przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na Listę Produktów Tradycyjnych.

Ziemniaki obrać ze skórki, umyć, następnie zetrzeć je na tarce. Wodę odcedzić. Do powstałej masy ziemniaczanej dodać jajo, mąkę oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Na rozgrzany na patelni olej kłaść łyżką masę. Smażyć obustronnie na złoty kolor.

Można podawać z cukrem lub dżemem.


Przepis pochodzi z książki „NATURALNIE DOOKOŁA POZNANIA”
wyd. Starostwo Powiatowe w Poznaniu.
Logo - NATURALNIE DOOKOŁA POZNANIA
Składniki

1,5 kg ziemniaków, typ kulinarny C

jajo

2 łyżki mąki pszennej

sól

pieprz

olej do smażenia