Polędwiczki wiśniowe

Przepis

Polędwiczki umyć pod bieżącą wodą.

1kg polędwiczek na 0,5l wody

Wodę zagotować dodać 1 liść laurowy, 3 lulki ziela angielskiego, 4 ziarna jałowca, 15 gramów soli peklowej, 15 gram soli kuchennej to wszystko gotujemy na bardzo wolnym ogniu około 10 min., po wyłączeniu dodajemy 2 ząbki czosnku. Czekamy do ostygnięcia, polędwiczki układamy w garze i zalewamy, wkładamy do chłodnego miejsca, po 10 dniach dobrze płuczemy osuszamy. Proces wędzenia: 3-4 godz. w tradycyjnej wędzarni, podparzamy ogniem po czym ogień zmniejszamy i starannie wytwarzamy dużo dymu na koniec znowu delikatnie ogniem podparzamy.

Autorkami przepisu są panie z KGW „Świtezianki” w Mirosławkach, uczestniczki regionalnego konkursu kulinarnego „Na Wielkanocnym Stole 2025” organizowanego przez Instytut Skrzynki. 

Składniki

1 kg polędwiczek

0,5l wody

1 liść laurowy

3 kulki ziela angielskiego

4 kulki jałowca

15 g soli peklowej

15g soli kuchennej

2 ząbki czosnku