Polędwiczki wiśniowe

Przepis
Polędwiczki umyć pod bieżącą wodą.
1kg polędwiczek na 0,5l wody
Wodę zagotować dodać 1 liść laurowy, 3 lulki ziela angielskiego, 4 ziarna jałowca, 15 gramów soli peklowej, 15 gram soli kuchennej to wszystko gotujemy na bardzo wolnym ogniu około 10 min., po wyłączeniu dodajemy 2 ząbki czosnku. Czekamy do ostygnięcia, polędwiczki układamy w garze i zalewamy, wkładamy do chłodnego miejsca, po 10 dniach dobrze płuczemy osuszamy. Proces wędzenia: 3-4 godz. w tradycyjnej wędzarni, podparzamy ogniem po czym ogień zmniejszamy i starannie wytwarzamy dużo dymu na koniec znowu delikatnie ogniem podparzamy.
Autorkami przepisu są panie z KGW „Świtezianki” w Mirosławkach, uczestniczki regionalnego konkursu kulinarnego „Na Wielkanocnym Stole 2025” organizowanego przez Instytut Skrzynki.
Składniki
1 kg polędwiczek
0,5l wody
1 liść laurowy
3 kulki ziela angielskiego
4 kulki jałowca
15 g soli peklowej
15g soli kuchennej
2 ząbki czosnku