Powidła cebulowe
Przepis
Cebulę obieramy i kroimy w piórka, podsmażamy cebulę na maśle. Gdy cebula zmięknie wsypujemy cukier i mieszamy. Następnie podlewamy czerwonym winem, dodajemy liść laurowy oraz ocet balsamiczny i smażymy do momentu gdy całość zacznie przypominać konsystencję powideł. Ciepłe przekładamy do słoiczków i odwracamy do góry dnem na noc.
Autorka przepisu: Jowita Walkowiak Koło Gospodyń Wiejskich w Konarzewie „Kobiety sukcesu”
Powidła cebulowe otrzymały Certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego” w Konkursie SMAKI NATURY W TRADYCYJNYCH PRZETWORACH 2023”
fot. ilustracyjne canva.com
Składniki
1,2 kg czerwonej cebuli,
2 szklanki czerwonego wina
kostka masła
2 szklanki brązowego cukru
6 łyżek octu balsamicznego
5 liści laurowych
sól, pieprz do smaku