Powidła cebulowe

Przepis

Cebulę obieramy i kroimy w piórka, podsmażamy cebulę na maśle. Gdy cebula zmięknie wsypujemy cukier i mieszamy. Następnie podlewamy czerwonym winem, dodajemy liść laurowy oraz ocet balsamiczny i smażymy do momentu gdy całość zacznie przypominać konsystencję powideł. Ciepłe przekładamy do słoiczków i odwracamy do góry dnem na noc.

 

Autorka przepisu: Jowita Walkowiak Koło Gospodyń Wiejskich w Konarzewie „Kobiety sukcesu”

Powidła cebulowe otrzymały Certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego” w Konkursie SMAKI NATURY W TRADYCYJNYCH PRZETWORACH 2023”

fot. ilustracyjne canva.com

Składniki

1,2 kg czerwonej cebuli,

2 szklanki czerwonego wina

kostka masła

2 szklanki brązowego cukru

6 łyżek octu balsamicznego

5 liści laurowych

sól, pieprz do smaku