Powidła Cioci Hani

Przepis

Powidła Cioci Hani

Przygotowanie

Umyte śliwki wypestkowujemy i układamy w garnku warstwami. Warstwa śliwek posypana cukrem i znowu warstwa śliwek posypana cukrem… Na samym końcu całość polewamy octem. Garnek może być pełen, bo w trakcie gotowania na mały ogniu śliwki ulegną. NIE MIESZAĆ!

Czas gotowania to około pięć godzin.

Następnie zdejmujemy z ognia i dobrze całość mieszamy. Na zakończenie przekładamy do przygotowanych, wypasteryzowanych słoików, które zakręcamy i zagotowujemy ok. dziesięć do piętnastu minut.


Przepis pochodzi z gazetki:
Kącik kuchni spółdzielczej „Rolnik” Pobiedziska
/zdjęcie ilustracyjne: canva.com/
Składniki

10 kg dojrzałych śliwek węgierskich

1/8 litra octu

2 kg cukru