Powidła Cioci Hani

Przepis
Powidła Cioci Hani
Przygotowanie
Umyte śliwki wypestkowujemy i układamy w garnku warstwami. Warstwa śliwek posypana cukrem i znowu warstwa śliwek posypana cukrem… Na samym końcu całość polewamy octem. Garnek może być pełen, bo w trakcie gotowania na mały ogniu śliwki ulegną. NIE MIESZAĆ!
Czas gotowania to około pięć godzin.
Następnie zdejmujemy z ognia i dobrze całość mieszamy. Na zakończenie przekładamy do przygotowanych, wypasteryzowanych słoików, które zakręcamy i zagotowujemy ok. dziesięć do piętnastu minut.
Przepis pochodzi z gazetki:
Kącik kuchni spółdzielczej „Rolnik” Pobiedziska
/zdjęcie ilustracyjne: canva.com/
Składniki
10 kg dojrzałych śliwek węgierskich
1/8 litra octu
2 kg cukru