Precel mieszczan na Szlaku Piastowskim
Przepis
Przygotować ciasto metodą 2-fazową. Wodę lub mleko podgrzewamy do około 35 -40 stopni C, a następnie łączymy z 1-2 łyżkami mąki, cukrem i drożdżami. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut. Następnie dodajemy do zaczynu pozostałą mąkę, sól, rozpuszczone masło i wyrabiamy ciasto przez 15-20 minut. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią (by je odgazować) i przekładamy na stół oprószony mąką. Zagniatamy i formujemy gruby wałek, który następnie dzielimy na kilka równych części (w zależności od docelowych wielkości
precli). Każdą część ciasta rolujemy kolejno na desce, tworząc długi wałek, który następnie układamy w literę „U”. Końcówki wałka krzyżujemy, zawijamy i doklejamy do podstawy precla. By ciasto dobrze się skleiło, używamy odrobiny wody. Precle umieszczamy kolejno na łyżce cedzakowej i zanurzamy na 30 sekund we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i sody. Precle przekładamy na blachę wyłożoną papierem do
pieczenia, smarujemy jajkiem wymieszanym i posypujemy kminkiem oraz solą. Pieczemy na złoty kolor ok. 10 minut w temperaturze 210°C.
Autorką przepisu jest Klaster Turystyczny „Szlak Piastowski w Wielkopolsce”, uczestnik w konkursie „SMAK CHLEBA” organizowanym w 2024 roku przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.
Fot. Instytut Skrzynki
Składniki
mąka pszenna 75 g
mąka żytnia (najlepiej z otrębami) 75 g
sól 1,5 g
drożdże świeże 10 g
woda lub mleko 60 g
cukier 8 g
masło 15 g
soda oczyszczona 5 g
woda do gotowania precli 350 g
jaja kurze całe 1 sztuka
sól (płatki, kryształki do posypania)
kolendra w ziarnach 2 g
kminek 2 g