Przepis na gęsinę (1)

Przepis
Przepis na gęsinę (1)
Młodą gęś oczyszczamy starannie i nacieramy dobrze solą wewnątrz i na zewnątrz. Nadziewamy jabłkami pokrojonymi z winem. Na brytfannie wykładamy pokrojoną cebulę i wykładamy gęś. Pieczemy w piecu, polewając z początku wodą, a później cebulę i wykładamy gęś. Pieczemy w piecu, polewając z początku wodą, a później własnym jej tłuszczem. Na koniec obkładamy ją jabłkami, które były wewnątrz. Sos przygotowujemy z wytopionego tłuszczu, zaprawiając go trochę mąką, zagotowujemy i podajemy w sosjerce.
Przepis pochodzi ze strony gloswielkopolski.pl
Składniki
1 średnia gęś
5 jabłek
cebula
5 ząbków czosnku
majeranek
sól
pieprz
słodka papryka