Przepis na gęsinę (1)

Przepis

Przepis na gęsinę (1)

Młodą gęś oczyszczamy starannie i nacieramy dobrze solą wewnątrz i na zewnątrz. Nadziewamy jabłkami pokrojonymi z winem. Na brytfannie wykładamy pokrojoną cebulę i wykładamy gęś. Pieczemy w piecu, polewając z początku wodą, a później cebulę i wykładamy gęś. Pieczemy w piecu, polewając z początku wodą, a później własnym jej tłuszczem. Na koniec obkładamy ją jabłkami, które były wewnątrz. Sos przygotowujemy z wytopionego tłuszczu,  zaprawiając go trochę mąką, zagotowujemy i podajemy w sosjerce.


Przepis pochodzi ze strony gloswielkopolski.pl
Składniki

1 średnia gęś

5 jabłek

cebula

5 ząbków czosnku

majeranek

sól

pieprz

słodka papryka