Pstrąg w rajskiej musztardzie z miodem i lebiodą
Przepis
Musztarda:
Wszystko mieszamy w słoju – gorczyca napęcznieje więc pojemnik musi być większy. Zakręcony słoik zostawiamy w półmroku na około 3 dni. Miksujemy zawartość. Doprawiamy. Gotową zostawiamy aby dojrzała. Trwa to minimum 6 tygodni.
Pstrągi smarujemy z zewnątrz i wewnątrz miodem oraz rajską (ostra musztardą). Otwieramy słoik z lebiodą (robi się ją tak samo jak szczaw na zimę), odcedzamy i doprawiamy. Faszerujemy lebiodą pstrąga, oprószamy solą z Kłodawy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 25 minut.
Autorką przepisu jest p. Julia Panufnik ze Słupcy, uczestniczka konkursu na Świąteczne Przepisy Kulinarne (2022), organizowanego przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.
fot. ilustracyjne canva.com
Składniki
Pstrąg
Miód
Musztarda – z rajskich jabłuszek
Żywy ocet z mniszka – do smaku
Lebioda – ze słoika lub liście zamrożone
Sól z Kłodawy
Musztarda:
Pulpa po nastawie octu z rajskich jabłuszek – około 170 g
1/2 szklanki octu z rajskich jabłuszek
Sól z Kłodawy
Miód – do smaku
Ziarna gorczycy białej – 100g