Pstrąg w rajskiej musztardzie z miodem i lebiodą

Przepis

Musztarda:

Wszystko mieszamy w słoju – gorczyca napęcznieje więc pojemnik musi być większy. Zakręcony słoik zostawiamy w półmroku na około 3 dni. Miksujemy zawartość. Doprawiamy. Gotową zostawiamy aby dojrzała. Trwa to minimum 6 tygodni.

Pstrągi smarujemy z zewnątrz i wewnątrz miodem oraz rajską (ostra musztardą). Otwieramy słoik z lebiodą (robi się ją tak samo jak szczaw na zimę), odcedzamy i doprawiamy. Faszerujemy lebiodą pstrąga, oprószamy solą z Kłodawy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 25 minut.

Autorką przepisu jest p. Julia Panufnik ze Słupcy, uczestniczka konkursu na Świąteczne Przepisy Kulinarne (2022), organizowanego przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.

fot. ilustracyjne canva.com

Składniki

Pstrąg

Miód

Musztarda  – z rajskich jabłuszek

Żywy ocet z mniszka – do smaku

Lebioda – ze słoika lub liście zamrożone

Sól z Kłodawy

 

Musztarda:

Pulpa po nastawie octu z rajskich jabłuszek – około 170 g

1/2 szklanki octu z rajskich jabłuszek

Sól z Kłodawy

Miód – do smaku

Ziarna gorczycy białej –    100g