Ptysie z kremem z masła orzechowego w polewie karmelowej i solonymi orzeszkami ziemnymi

Przepis

Sposób przygotowania:

Do garnka wlej wodę, dodaj masło, całość zagotuj. Zestaw z ognia, wsyp mąkę i energicznie mieszają rózgą lub drewnianą łyżką tak długo, aż znikną grudki. Ponownie wstaw całość na ogień i gotuj przez 1-2 minut ciągle mieszając. Masę wystudź, przełóż do miski i dodawaj po 1 jajku ciągle ubijając mikserem na gładką masę. Blachę wyłóż papierem. Do rękawa cukierniczego nałóż masę, natnij końcówkę rękawa, aby powstał otwór o średnicy 1 cm. Wyciskaj masę na blachę formując gniazdka o średnicy ok 4 cm. Piec około 25-30 minut w 190-2000C na złoty kolor. Po upieczeniu wystudzić i przekroić w poprzek na dwie równe części.

W garnku rozpuścić margarynę, śmietanę i krówki, gotować na wolnym ogniu tak długo, aż powstanie polewa. W misce miksujemy masło, masło orzechowe i kajmak, tak długo, aż powstanie puszysty krem. Wystudzone ptysie wypełniamy kremem – dolną część. Górną część ptysia smarujemy polewą i posypujemy solonymi orzeszkami ziemnymi, przykrywamy dół ptysia.

Autorką przepisu jest pani Dorota Kaczmarek z Koła Gospodyń Wiejskich „Równi sobie” w Zębowie (gm. Lwówek, pow. nowotomyski), laureatka II miejsca w kategorii „Przekąski słodkie” w konkursie „Przekąski karnawałowe” organizowanym w 2025 roku przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.

Składniki

Składniki ptysie:

– 1 szklanka mąki tortowej

– ¾ kostki masła

– 1 szklanka wody

– 4 jajka

– szczypta soli

Składniki krem z masła orzechowego:

– 200 g masła orzechowego

– 200 g masła

– 200 g kajmaku

Składniki na polewę toffi-karmel:

– 4 łyżki margaryny

– 150 ml śmietany 30%

– 20 sztuk cukierków krówka

orzeszki ziemne słone – posiekane do dekoracji