Ptysie ze śmietaną

Przepis
Wlać masło do rondelka, dodać wodę, zagotować, wyspać mąkę, wymieszać na ogniu łyżką, zestawić na stół. Gdy troszkę ostygnie, dodawać po jednym jaju, wyrabiać łyżeczką, dodać szczyptę soli i 2 żółtka. Ostawić ciasto na godzinę w chłodne miejsce, nabierać łyżeczką i formować bułeczki wielkości orzecha włoskiego. Kłaść na posmarowaną blachę w odstępach, posmarować po wierzchu jajem, upiec w gorącym piekarniku. Gdy stwardnieją, przeciąć z boku nożyczkami, napełnić bitą śmietaną. Z wierzchu posypać cukrem lub polukrować.
Przepis pochodzi z książki „Jak Gotować. Praktyczny poradnik kucharski z 1930 roku” Marii Disslowej, Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa 1988 r.
fot. ilustracyjne canva.com
Składniki
- 10 dag masła
- 1/8 l wody
- 12 dag mąki
- 3 jaja
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 1/4 l śmietanki min. 30 % tł.
- 8 dag cukru
- wanilia do napełniania
- cukier waniliowy do posypywania