Pyzy
Przepis
Pyzy
Jeden z najbardziej charakterystycznych składników wielkopolskiego obiadu. Pysznie puszyste, genialnie wchłaniają sosy, które współgrają z nimi wyśmienicie. Oczywiście przygotowane z ciasta drożdżowego, w innych regionach kraju rzadko dostępne, zwane kluskami na parze albo pampuchami. Mieszkańcy Mazowsza mianem „pyz” określają pyzy, a właściwie kluski ziemniaczane, często z jakimś rodzajem nadzienia. Dodać należy, że istnieje powinowactwo między kuchnią wielkopolską i czeską. Knedliki, które jadamy z upodobaniem u południowych sąsiadów, to rolady z identycznego ciasta, co nasze pyzy, krojone w cieńsze plastry.
Drożdże rozkruszyć z cukrem i rozpuścić w letnim mleku, dosypując 3 łyżki mąki. Nakryć i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodać resztę mąki, jajka oraz stopione masło. Wyrabiać ciasto, aż zacznie odstawać od miski. Nakryć i odstawić do wyrośnięcia. Odrywać kawałki ciasta i formować pyzy. dobrze jest natłuścić sobie ręce olejem, aby łatwiej się odrywały. Pyzy odstawić do ponownego wyrośnięcia. Gotować na parze pod przykryciem około 10-15 minut.
Przepis pochodzi ze strony wielkiezarcie.com
/zdjęcie ilustracyjne: canva.com/
Składniki
500 g mąki
4 dag drożdży
250 ml mleka
2 jajka
2 łyżki masła
1 łyżeczka cukru
0,5 łyżeczki soli