Rillettes z gęsi długo gotowane

Przepis

Mięso natrzeć solą, pieprzem, tymiankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Włożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na całą noc. Do garnka z grubym dnem włożyć tłuszcz, dodać mięso wraz z marynatą, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować na bardzo małym ogniu przez kilka godzin do momenty, aż mięso zacznie się rozpadać. Całość lekko ostudzić. Na sito lub durszlak przekładać kawałki mięsa, zachowując spływający tłuszcz. Mięso oddzielić od kości, dzielić na włókna (można użyć do tego widelca), układać w słoiki. Zalać zebranym smalcem, odstawić do stężenia. Przechowywać w lodówce.

Autor przepisu: Nicole Madyńska, Zagroda Szczęśliwych Zwierząt

Składniki

Mięso z gęsi

Tłuszcz z gęsi

Sól

Pieprz

Tymianek

Czosnek

Liść laurowy

Ziele angielskie