Rillettes z gęsi długo gotowane
Przepis
Mięso natrzeć solą, pieprzem, tymiankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Włożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na całą noc. Do garnka z grubym dnem włożyć tłuszcz, dodać mięso wraz z marynatą, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować na bardzo małym ogniu przez kilka godzin do momenty, aż mięso zacznie się rozpadać. Całość lekko ostudzić. Na sito lub durszlak przekładać kawałki mięsa, zachowując spływający tłuszcz. Mięso oddzielić od kości, dzielić na włókna (można użyć do tego widelca), układać w słoiki. Zalać zebranym smalcem, odstawić do stężenia. Przechowywać w lodówce.
Autor przepisu: Nicole Madyńska, Zagroda Szczęśliwych Zwierząt
Składniki
Mięso z gęsi
Tłuszcz z gęsi
Sól
Pieprz
Tymianek
Czosnek
Liść laurowy
Ziele angielskie