Rogale Świętomarcińskie

Przepis
Rogale Świętomarcińskie
Eksportowym towarem w kategorii poznańskie słodkości są rogale świętomarcińskie. Lokalna tradycja nakazuje, by w dniu 11 listopada każdy urodzony i zamieszkały w Poznaniu skosztował tego specjału. Obyczaj ten reguluje legenda traktująca o wypieku pierwszego rogala.
Rozczyn – drożdże rozpuścić w 0,5 szklanki letniego mleka.
Ciasto – jajka utrzeć z cukrem. dodać roztopione masło, ubijając kulą do ciasta. Następnie dodać mąkę a pozostałą część mleka oraz rozpuszczone drożdże ciągle ubijać, tak by ciasto było „napowietrzone” (do pojawienia się pęcherzy). Odstawić do wyrośnięcia.
Masa – zaparzyć orzechy, migdały i mak oraz zemleć na najdrobniejszych oczkach maszynki. Następnie dodać cukier oraz śmietanę i dobrze utrzeć.
Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i podzielić na równe wydłużone trójkąty. Potem nałożyć masę i zwinąć ciasto, formując jednocześnie charakterystyczne rogale. Pozostawić do dalszego wyrośnięcia.
Piec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor w temperaturze 200ºC. Po wyjęciu z pieca polać lukrem i posypać posiekanymi orzechami i rodzynkami
Przepis pochodzi ze strony regionwielkopolska.pl
Fotografia dzięki uprzejmości portalu poznan.travel.pl
Składniki
Ciasto:
1 szklanka mleka
50 g drożdży
6 jajek
1 kg mąki pszennej
2 łyżki cukru
szczypta soli
pół kostki masła
10 dag rodzynek
10 dag orzechów
Nadzienie (masa migdałowa):
100 g białego maku
20 dag orzechów i migdałów
1,5 szklanki cukru pudru
1 mała śmietana