Rogale Świętomarcińskie

Przepis

Rogale Świętomarcińskie

Eksportowym towarem w kategorii poznańskie słodkości są rogale świętomarcińskie. Lokalna tradycja nakazuje, by w dniu 11 listopada każdy urodzony i zamieszkały w Poznaniu skosztował tego specjału. Obyczaj ten reguluje legenda traktująca o wypieku pierwszego rogala.

Rozczyn – drożdże rozpuścić w 0,5 szklanki letniego mleka.

Ciasto – jajka utrzeć z cukrem. dodać roztopione masło, ubijając kulą do ciasta. Następnie dodać mąkę a pozostałą część mleka oraz rozpuszczone drożdże ciągle ubijać, tak by ciasto było „napowietrzone” (do pojawienia się pęcherzy). Odstawić do wyrośnięcia.

Masa – zaparzyć orzechy, migdały i mak oraz zemleć na najdrobniejszych oczkach maszynki. Następnie dodać cukier oraz śmietanę i dobrze utrzeć.

Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i podzielić na równe wydłużone trójkąty. Potem nałożyć masę i zwinąć ciasto, formując jednocześnie charakterystyczne rogale. Pozostawić do dalszego wyrośnięcia.

Piec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor w temperaturze 200ºC. Po wyjęciu z pieca polać lukrem i posypać posiekanymi orzechami i rodzynkami


Przepis pochodzi ze strony regionwielkopolska.pl
Fotografia dzięki uprzejmości portalu poznan.travel.pl
Składniki

Ciasto:

1 szklanka mleka

50 g drożdży

6 jajek

1 kg mąki pszennej

2 łyżki cukru

szczypta soli

pół kostki masła

10 dag rodzynek

10 dag orzechów

Nadzienie (masa migdałowa):

100 g białego maku

20 dag orzechów i migdałów

1,5 szklanki cukru pudru

1 mała śmietana