Ryba po grecku
Przepis
Ryba po grecku
Ryby przekroić na ok. pięciocentymetrowe kawałki. Posolić, posypać pieprzem, oprószyć mąką i usmażyć na rumiano na oliwie, odłożyć. Cebulę pokroić w „piórka”. Warzywa zetrzeć na grubych oczkach. Na łyżce oliwy zeszklić cebulę, a warzywa zalać w garnku z wodą i dusić 20 min. Włożyć ziele angielskie, liść laurowy. Przełożyć do garnka cebulę. Dodać przecier pomidorowy. Doprawić sos solą, pieprzem i cukrem. Dusić 10 min. Później warstwami układać gorący sos i rybę (aż do wyczerpania składników). Wierzchnią warstwę ma stanowić sos. Zostawić na kilka godzin by ryba przeszła sosem. Podawać na zimno.
Przepis pochodzi z gazetki:
Kącik kuchni spółdzielczej „Rolnik” Pobiedziska
/zdjęcie ilustracyjne: JB/
Składniki
1/2 kg filetów rybnych
2 cebule
2 marchewki
pół pietruszki
5 łyżek oleju
2 szklanki wody
oliwa do smarowania
kawałek selera
przecier pomidorowy
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
pieprz, sól, cukier, mąka