Ryba po grecku

Przepis

Ryba po grecku

Ryby przekroić na ok. pięciocentymetrowe kawałki. Posolić, posypać pieprzem, oprószyć mąką i usmażyć na rumiano na oliwie, odłożyć. Cebulę pokroić w „piórka”. Warzywa zetrzeć na grubych oczkach. Na łyżce oliwy zeszklić cebulę, a warzywa zalać w garnku z wodą i dusić 20 min. Włożyć ziele angielskie, liść laurowy. Przełożyć do garnka cebulę. Dodać przecier pomidorowy. Doprawić sos solą, pieprzem i cukrem. Dusić 10 min. Później warstwami układać gorący sos i rybę (aż do wyczerpania składników). Wierzchnią warstwę ma stanowić sos. Zostawić na kilka godzin by ryba przeszła sosem. Podawać na zimno.


Przepis pochodzi z gazetki:
Kącik kuchni spółdzielczej „Rolnik” Pobiedziska
/zdjęcie ilustracyjne: JB/
Składniki

1/2 kg filetów rybnych

2 cebule

2 marchewki

pół pietruszki

5 łyżek oleju

2 szklanki wody

oliwa do smarowania

kawałek selera

przecier pomidorowy

2 liście laurowe

3 ziarna ziela angielskiego

pieprz, sól, cukier, mąka