Sałatka ziemniaczana z halloumi i prosciutto

Przepis

Ziemniaki dokładnie szorujemy, gotujemy w mundurkach w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na półmisku. Sałatę rzymską drobno szatkujemy. Rozkładamy na ziemniakach. Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Wkładamy pomiędzy ziemniaki. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy na ćwiartki. Układamy na półmisku. Mini kulki mozzarelli kroimy na pół. Dokładamy pomiędzy składniki sałatki. Prosciutto dzielimy na mniejsze kawałki. Rozkładamy na półmisku. Halloumi kroimy na plasterki. Skrapiamy je niewielką ilością oleju. Grillujemy z obu stron na patelni grillowej. Dokładamy do sałatki. W słoiczku z wieczkiem umieszczamy olej, sok z cytryny, miód oraz musztardę. Jeśli miód nie jest płynny, można dodać odrobinę wrzącej wody. Zakręcamy słoiczek i dość mocno potrząsamy, aż składniki połączą się w dość gęsty, jednolity sos. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Powstałym słodko-kwaśnym dressingiem polewamy sałatkę.

Autorką przepisu jest p. Magdalena Szymańska z KGW w Pecnej „Piękni i Młodzi”, uczestniczka wyróżniona w konkursie „Palce lizać – przekąski z miodem” organizowanego w 2024 roku przez Instytut Skrzynki, operatora Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.

Składniki
  • około 8-9 niezbyt dużych ziemniaków
  • 1 mini sałata rzymska
  • 1 czerwona cebula
  • 1 op. mini kulek mozzarelli
  • 1 op. sera halloumi
  • 100 g prosciutto
  • 2 jajka

Sos:

  • 3 łyżki oleju
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżeczki musztardy (u mnie kielecka grillowa)
  • sól, pieprz