Sałatki ziemniaczane wg przepisów Witolda Wróbla

Przepis

SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z OGÓRKIEM I BOCZKIEM:

Wysmażyć z boczku skwarki, odsączyć od tłuszczu. Ziemniaki ugotować, pokroić w kostkę. Ogórki obowiązkowo obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zblanszować solą i oliwą z oliwek co najmniej 1 godzinę przed połączeniem sałatki. Wszystkie składniki zmieszać, dodać oliwę i dobrze obtoczyć oliwą wszystkie składniki. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem dodać majonez do smaku. Sałatka może być podawana jako danie albo jako dodatek do mięs z grilla.


SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z ORZECHAMI I OLIWĄ:

Ziemniaki ugotować, pokroić w kostkę. Orzechy laskowe uprażyć na patelni, połowę zmielić, drugą połowę posiekać. Dodać olej, w zależności od regionu w przypadku Wielkopolski, olej rzepakowy lub rydzowy, w innych regionach – olej słonecznikowy lub lniany. Dokładnie wymieszać. Według uznania można ewentualnie dodać gałki muszkatołowej.


SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z MARCHWIĄ, OGÓRKIEM I MUSZTARDĄ:

Ugotować i pokroić ziemniaki, tak jak lubimy w kostkę, słupki lub plasterki. Marchew ugotować, pokroić. Ogórki obowiązkowo obrać i pokroić. Połączyć składniki. Przygotowanie sosu: połączyć majonez z musztardą i czosnkiem, doprawić gałka muszkatołową, pieprzem i solą, wymieszać razem i schłodzić. Podawać do grilla.


Przepisy według receptur Witolda Wróbla.
/zdjęcie ilustracyjne: canva.com/
Składniki

SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z OGÓRKIEM I BOCZKIEM:

1 kg ziemniaków sałatkowych, sugerowana odmiana BELLAROSA
600 g ogórków kiszonych
300 g boczku wędzonego chudego
100 g cebuli szalotki
oliwa z oliwek
biały pieprz, sól
majonez


SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z ORZECHAMI I OLIWĄ:

1 kg ziemniaków sałatkowych, sugerowana odmiana VINETA
100 orzechów laskowych
olej rzepakowy lub olej rydzowy – jak kto lubi
sól, pieprz


SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z MARCHWIĄ, OGÓRKIEM I MUSZTARDĄ:

1 kg ziemniaków sałatkowych, sugerowana odmiana RED SONIA
300-500 g marchwi
ogórek kiszony
musztarda
czosnek
majonez
sól, pieprz